“Soc l’home més ambiciós del món. Com que no tinc necessitats, he fet meves totes les dels altres.” D’aquesta manera es definia Francesc Moragas, primer director general de “la Caixa” i impulsor d’una gestió professional i ambiciosa molt diferent de la que predominava fins aquell moment en altres entitats financeres. “la Caixa” va néixer amb una finalitat social molt clara: evitar l’exclusió financera i comprometre’s amb el desenvolupament socioeconòmic del seu territori explorant noves vies d’acció social.
Un viatge a través de la història del voluntariat de CaixaBank
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
15 Febrer, 2018
Més d'una dècada oferint ajuda
Tant la Fundació com l’entitat es van fundar sota aquesta essència de solidaritat. El 2005 va néixer el Programa de Voluntariat de la Fundació Bancària “la Caixa” amb l’objectiu de donar suport a les inquietuds solidàries dels seus empleats, jubilats, amics i familiars, així com per facilitar-los la realització i el desenvolupament d’iniciatives altruistes i de cooperació d’una manera organitzada i eficaç.
Durant aquest primer any es van constituir les primeres associacions de voluntaris i es van fer les primeres accions. El 2006, els Voluntaris de “la Caixa” van rebre el 10è Premi a l’Empresa Solidària, lliurat per la Fundació CODESPA, un guardó que premiava el seu compromís amb la societat. Un any després es va crear el projecte internacional de voluntariat de CooperantsCaixa, un programa de voluntariat corporatiu internacional.
Durant tots aquests anys, CaixaBank ha executat un gran nombre de projectes. El 2009 va fer la primera acció solidària de recollida d’aliments i dos anys més tard es va celebrar la primera edició del Dia del Voluntariat. Era la primera vegada que totes les associacions de voluntaris de “la Caixa” s’unien amb motiu d’aquesta gran cita. Més de 1.500 empleats voluntaris, jubilats i familiars van participar en diferents activitats socials, educatives, mediambientals i culturals per ajudar aquells que més ho necessitaven en el seu entorn més proper.
La Fundació Bancària “la Caixa” i CaixaBank continuen celebrant el Dia del Voluntariat. Per exemple, l’any passat van organitzar la Setmana Social, una iniciativa pionera en què més de 10.000 voluntaris corporatius van participar fora de l’horari laboral en activitats de voluntariat local. Per culminar aquests set dies d’intens treball, es va organitzar, de forma simultània en dotze ciutats espanyoles, la Trobada de Voluntariat, un acte que vol reconèixer la tasca dels voluntaris i els valors que més els caracteritzen.
El compromís social de l’entitat forma part del seu ADN. El 2014, CaixaBank va donar suport al nomenament de Barcelona com a Capital Europea del Voluntariat. La iniciativa va ser posada en marxa pel Centre Europeu del Voluntariat i reconeixia els municipis que donen suport a les aliances amb les organitzacions de voluntaris a les seves comunitats i les enforteixen.
Les xifres parlen per si soles
Des que la Fundació va posar en marxa el programa, el nombre de voluntaris de “la Caixa” ha augmentat notablement, de forma gradual i constant, fins a arribar a 10.498 voluntaris el 2017, moment en què es va registrar un augment del 14% respecte al mateix període de l’any anterior.
Durant aquest any es van dur a terme un total de 3.225 activitats. Resultats? Més de 85.000 hores de dedicació voluntària en col·laboració amb entitats socials de tot Espanya que van arribar a 180.000 persones. Amb els seus més de 110 anys d’història, CaixaBank aspira a consolidar-se com el paradigma d’una banca responsable i compromesa socialment, i com a referent en bon govern corporatiu.
Comentaris