INNOVACIÓ

10 consells per protegir la teva privacitat en dispositius connectats

Temps de Lectura: 5 minutos

10 consells per protegir la teva privacitat en dispositius connectats
Avatar

CaixaBank

27 Gener, 2017


Fa menys d’una dècada ni tan sols existia la possibilitat de gaudir d’una connexió òptima a Internet amb el mòbil. Durant aquests últims anys, els moviments tecnològics que en un principi semblaven propostes utòpiques i ideals suggerits per grans magnats del sector han anat accelerant el seu desenvolupament i s’han convertit en productes reals: la creació de l’smartphone, els rellotges intel·ligents, les smartbands… Aquest fenomen es coneix amb el nom d’Internet de les Coses (IoT) i, l’any 2020, hi haurà més de 20.000 milions de dispositius connectats a Internet, segons les dades presentades al primer Fòrum de la Mobilitat i Internet de les Coses organitzat al CaixaForum de Madrid.

Des de fa 11 anys, cada 28 de gener se celebra el Dia Europeu de la Protecció de Dades, una jornada impulsada per la Comissió Europea, el Consell d’Europa i les autoritats de protecció de dades dels estats de la UE per promoure el coneixement dels drets i les responsabilitats dels ciutadans en matèria de protecció de dades.

Amb motiu d’aquesta celebració, és important compartir 10 claus imprescindibles en matèria de privadesa i seguretat que s’han proposat en un decàleg elaborat per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades.

Com protegir la teva privadesa en els dispositius connectats?

  1. Tecnologia wearable: Disposen de sensors que emmagatzemen informació sobre els hàbits de l’usuari. És necessari controlar qui està darrere de la recollida de dades i també vigilar quina informació es comparteix a les xarxes socials.
  2. Ulls tecnològics: Molts dispositius incorporen càmeres. El més correcte és desconnectar-la o tapar-la si no s’utilitza per evitar que un tercer pugui controlar-la.
  3. Vulnerabilitat: Per evitar atacs, és essencial utilitzar un codi de desbloqueig llarg, actualitzar el software per evitar piratejos, instal·lar una app de protecció de software maliciós i desactivar el Bluetooth i el Wi-Fi si no s’utilitzen.
  4. Protecció contra pèrdues o robatoris: És oportú disposar d’una aplicació per accedir a distància o fer un esborrament remot d’un dispositiu. A més, s’ha de valorar el bloqueig d’aplicacions que continguin informació sensible.
  5. Apps, llegeix la lletra petita: Abans d’instal·lar una nova aplicació en un dispositiu, és necessari llegir la seva política de privadesa per saber qui gestionarà les dades personals i què en faran.
  6. L’era de la geolocalització: És important configurar la localització perquè les apps i xarxes socials que s’instal·lin sempre demanin permís per accedir a la ubicació. Caldria activar aquesta opció només quan sigui necessari.
  7. Joguines intel·ligents: L’Organització de Consumidors i Usuaris va advertir el desembre passat que aquest tipus de joguines poden actuar com espies a casa teva. Informar-se sobre la seva política de privadesa és essencial per protegir als menors.
  8. Contrasenyes segures: És important disposar d’una contrasenya diferent per a cada servei. Per exemple, l’expert en seguretat Bruce Schneier recomana crear una clau a partir d’una frase. A més, mai no s’han de guardar contrasenyes al correu electrònic o en un document sense seguretat.
  9. Menors i tecnologia: Segons S2 Grupo, el 75% dels pares i mares espanyols no controlen quin ús fan els seus fills del mòbil. L’educació i la supervisió de l’ús de la tecnologia són accions primordials per conscienciar l’infant. És recomanable valorar l’ús d’una eina de control parental o un software de localització del dispositiu.
  10. El lloc de compra: És essencial assegurar-se que el web on es vol comprar és correcte, a més de saber qui utilitzarà les dades personals i per a què. S’ha de prestar atenció a les caselles que demanen permís per utilitzar la teva informació per enviar publicitat.

El IoT encara és una tendència en creixement. Tot i així, la seguretat a la xarxa és primordial per a qualsevol usuari que utilitzi tot tipus de connexió a Internet. Des de CaixaBank també et donem les claus sobre com navegar de forma fiable amb les teves dades bancàries.

Accepto les condicions d'ús.