Al nostre país la gent està cada vegada més conscienciada amb el medi ambient, tal com ho reflecteixen les dades d’Ecoembes, l’organització mediambiental sense ànim de lucre que promou l’economia circular a Espanya a través del reciclatge. D’acord amb el darrer informe d’aquesta entitat, el 2016 vam arribar a reciclar el 76% dels envasos de plàstic, llaunes, brics, paper i cartrons a Espanya, cosa que representa un 4% més que el 2015 i l’estalvi d’1 milió de tones de CO2 a l’atmosfera. Tanmateix, encara queda molt per fer. Les xifres d’Eurostat relatives al mateix any revelen que només reciclem el 29,7% de tots els nostres residus municipals.
10 coses que no sabies sobre el reciclatge
Temps de Lectura: 5 minutos
CaixaBank
17 Maig, 2018
Europa ha apostat fort per l’economia circular. Mitjançant aquest sistema, es pretén aprofitar els recursos donant prioritat a la reducció dels elements. Espanya forma part d’aquesta transformació i ja ha fet els primers passos per a adoptar-la. Per aconseguir-ho, la participació ciutadana ha estat i continua sent primordial.
Un repte ambiciós
El que planteja la nova normativa és que Espanya passi d’un nivell nacional de reciclatge que se situa en el 30% a un del 55% el 2025 i del 65% el 2035. Un repte molt ambiciós, però assolible. Podem mostrar-nos optimistes després de conèixer les dades que presenta el reciclatge de residus d’envasos de vidre, que l’any passat va assolir un repte històric a Espanya. Els ciutadans van dipositar-ne 789.235 tones als iglús verds, cosa que equival a una mitjana de 16,9 quilos i 64 envasos per persona i suposa les xifres més altes des que el 1998 va entrar en vigor la Llei d’envasos i residus d’envasos.
D’altra banda, també hi ha sobre la taula els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, una oportunitat perquè els països i les seves societats emprenguin un nou camí amb el qual millorar la vida de tots en matèria social i mediambiental. Cal destacar especialment l’Objectiu 12: Consum responsable i producció: “Per aconseguir creixement econòmic i desenvolupament sostenible, és urgent reduir la petjada ecològica mitjançant un canvi en els mètodes de producció i el consum de béns i recursos”. L’ONU insta la societat a reciclar, a reduir les deixalles i a donar suport als països en desenvolupament en l’avenç cap a patrons sostenibles de consum de cara al 2030.
A partir de dades d’Ecoembes, hem elaborat aquesta llista amb 10 curiositats i dades clau sobre el reciclatge:
ul.pialist,ol.pialist{color:#777;}ul.pialist li, ol.pialist li{font-size:14px; line-height: 22px}ul.pialist li{list-style: disc;}
- És un error pensar que la qualitat dels productes reciclats és pitjor. Tant el vidre com l’alumini i molts plàstics es poden reciclar il·limitadament sense que perdin la seva qualitat i estalviant en recursos i energia.
- Cada vegada que es recicla un envàs, a més d’estalviar recursos naturals imprescindibles per a la seva fabricació, també estalviem aigua. Des del 1998, gràcies al reciclatge, hem estalviat 408 milions de m3 d’aigua.
- La fabricació de paper reciclat consumeix un 62% menys d’energia i un 86% menys d’aigua que la de paper nou. Per aquest motiu, a CaixaBank el 98% del paper que consumim és reciclat. El 2017 vam aconseguir reduir un 22% l’ús de paper respecte al 2016.
- Espanya i Alemanya són els únics països d’Europa que reciclen bosses i embolcalls flexibles. Aquests dos països emmagatzemen i donen una nova vida a envasos de tipus flexible.
- Gràcies al reciclatge a Espanya, des del 1998 s’ha evitat el consum de 26,6 milions de MWh d’energia. Des de CaixaBank també contribuïm a la reducció del consum energètic: a la nostra xarxa territorial, entre el 2008 i el 2017 hem disminuït el 25% del consum mitjà i als edificis de serveis centrals l’any passat vam superar el nostre objectiu de reducció de consum energètic marcat, de l’1,5%, que va arribar a ser del 5,35%.
- L’ús de l’alumini reciclat per a la fabricació de llaunes de begudes estalvia un 95% d’energia, mentre que en el cas de l’acer l’estalvi energètic assoleix el 75%.
- Segons el tipus de residu, triga un temps o un altre a degradar-se a la natura. Per exemple, el paper usat pot trigar 1 any; una llauna, 500 anys, i el vidre, fins a 5.000 anys.
- Es calcula que al voltant de 10 milions de tones de plàstic acaben als oceans cada any, cosa que perjudica milions d’animals.
- Segons ACNUR, està demostrat que la infraestructura necessària per crear plantes de reciclatge en ciutats, municipis o regions crearia més llocs de treball.
- A Espanya, el 1998 es reciclava el 4,8% dels envasos domèstics. El 2016, el 76%. Des de CaixaBank contribuïm a una recollida selectiva i a una gestió dels residus perquè aquesta xifra continuï sent positiva any rere any.
Dia Mundial del Reciclatge
Aprofitant que avui se celebra el Dia Mundial del Reciclatge, us animem a reflexionar sobre els residus i la importància d’una bona gestió. És important recordar que cada vegada que reciclem contribuïm a la millora del medi ambient, evitem l’acumulació de residus i allarguem la vida útil dels materials. Així mateix, estem estalviant recursos naturals, primeres matèries i energia i reduïm les emissions de CO2, que agreugen el canvi climàtic.
Comentaris