ECONOMIA

2016, l’any de la consolidació de la recuperació econòmica a Espanya?

Temps de Lectura: 5 minutos

2016, l’any de la consolidació de la recuperació econòmica a Espanya?
Avatar

CaixaBank

07 Gener, 2016


Dos anys després que s’iniciés la recuperació econòmica a Espanya, els pronòstics per a 2016 continuen sent optimistes. Així, segons les principals previsions, el PIB al nostre país tindrà un creixement positiu que oscil·larà entre el 2,5% de l’FMI i el 3,0% del Govern, sent la nostra previsió del 2,7%, tal com s’explica en el nou article de CaixaBank Research “La recuperació a Espanya: un salt qualitatiu”.

Perspectives de l'economia espanyola el 2016.

La recuperació econòmica a Espanya es basarà en quatre factors clau:

  • El crèdit bancari: la demanda de crèdit augmentarà, en part gràcies al ja avançat despalanquejament de les llars i les empreses, a la vegada que les ràtios de deute privat baixaran a nivells més sostenibles, la qual cosa serà compatible amb una concessió de crèdit més elevada. Aquests bons efectes ja s’han vist el 2015, quan el nou crèdit a llars per al consum va créixer un 19,6% entre el gener i el setembre respecte al mateix període de 2014.
  • El sector immobiliari: un altre dels factors clau que, després de vuit anys d’ajust, tornarà a aportar positivament al creixement. També en aquest sector ja s’han detectat els primers símptomes de recuperació: el 2015 els preus de l’habitatge van tornar a pujar després de sis anys de contracció.
  • Creació de llocs de treball: un dels camps en què més feina queda encara per fer. El 2016 seguirà creixent, per bé que l’encara alta desocupació mantindrà els increments salarials continguts.
  • Inversors internacionals: la seva confiança en la capacitat de creixement de l’economia espanyola serà fonamental per seguir atraient capitals i inversions estrangeres.

Entorn financer global

En l’àmbit mundial, també hi ha reptes i oportunitats per a aquest 2016. Es preveu que el creixement mundial s’acceleri fins al 3,6% aquest any i que les condicions globals de liquiditat continuïn sent abundants.

Tot això, tanmateix, anirà acompanyat del gran risc que suposa la desacceleració pronunciada en el creixement dels països emergents (països amb una activitat social o de negocis en ràpid creixement i industrialització). Tal com s’indica en l’article “Perspectives i dubtes emergents”, aquesta desacceleració s’ha produït per un triple xoc: l’alentiment de la Xina (el principal emergent de tots), els baixos preus de les primeres matèries i l’enduriment de les condicions financeres davant l’inici de la pujada de tipus estatunidenc.

Amb tot, hauríem de presenciar com els factors de fons dels quals parlàvem anteriorment impulsen el creixement durant 2016, per la qual cosa s’ha de continuar enfortint els fonaments abans que arribi la propera tempesta.

Per aprofundir més en les perspectives econòmiques de cara a 2016, pots consultar l’Informe mensual de desembre de CaixaBank Research i/o seguir el perfil de Twitter @CABK_Research

Accepto les condicions d'ús.