INNOVACIÓ

6 consells per protegir-te del malware bancari

Temps de Lectura: 2 minuts

6 consells per protegir-te del malware bancari
Avatar

Information Security CaixaBank

23 Agost, 2022


Malware és un terme genèric per parlar de qualsevol tipus de programa hostil i intrusiu, com per exemple virus informàtics, cucs, cavalls de Troia o spyware.

A causa de la importància de les dades que els usuaris dipositen en un banc, molts ciberdelictes consisteixen a intentar instal·lar malware per accedir-hi.

Augmentar la seguretat dels nostres dispositius (seguritzar) és clau per evitar el robatori d’informació i diners.

Claus per protegir-se del malware bancari

  • Actualitzar, actualitzar i actualitzar: un dispositiu no actualitzat és insegur per defecte. Si hi ha una actualització, cal instal·lar-la, tant del sistema operatiu com de qualsevol de les aplicacions que hi hagi instal·lades, ja sigui un PC, una tauleta o un mòbil.
  • No utilitzar mai wifis públiques per accedir a la banca electrònica o fer compres online o per accedir a altres webs que requereixin el tecleig d’usuari i contrasenya o altres dades personals.
  • No instal·lar programes de fonts desconegudes: el malware consisteix en programes, així que no has d’instal·lar res si la font és desconeguda. Tampoc no convé baixar arxius que no hem demanat o provenen d’orígens dubtosos.
  • Alerta amb l’enginyeria social: desconfia de qualsevol que et demani les dades personals i bancàries. Aquestes dades són teves i no s’han de facilitar a ningú.
  • Claus de seguretat diferents per a dispositiu, app i operacions: convé tenir un PIN o clau en el dispositiu, més una clau o PIN en l’aplicació bancària, més una clau o PIN per signar algunes operacions. Convé activar tantes capes de seguretat com estiguin disponibles.
  • Informar-se i informar sobre ciberdelictes: la informació és poder. Ajuda molt saber què està passant i ajudar altres persones a entendre-ho. Comparteix aquest article i segueix fonts fiables com el portal de Seguretat de CaixaBank, les pàgines de l’INCIBE o l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI).

El que no et demanarà mai el teu banc

Alguns tipus de malware resulten excepcionalment difícils de detectar. Per això, és important que recordis que el teu banc:

  • No et demanarà mai que executis cap arxiu: les comunicacions bancàries rares vegades inclouen arxius fora de la pàgina web. És a dir, no adjunten elements als correus ni demanen baixar o executar res.
  • No et demanarà mai claus secretes ni dades bancàries a través d’enllaços en correus electrònics, SMS o en trucades telefòniques.
  • No et trucarà mai per demanar-te dades personals o bancàries: algunes estafes bancàries relacionades amb el malware consisteixen a trucar al client i dir-li que hi ha hagut algun tipus de vulnerabilitat en el seu compte perquè instal·li algun programa que aparentment el protegeix. És una estafa. Els bancs tenen les seves aplicacions que estan publicades en fonts oficials.
Accepto les condicions d'ús.