La tecnologia 6G o sisena generació de la connectivitat mòbil arribarà a les nostres vides cap al final d’aquesta dècada. Com ja ho van fer el 5G i la resta de les tecnologies prèvies, promet ser una revolució que canviarà sectors sencers. Les expectatives són altes, el hype o promoció massiva, també. Com serà realment el 6G? En què millorarà respecte del 5G?
6G: així canviarà la nostra vida la sisena generació de connectivitat mòbil
Temps de Lectura: 4 minuts
CaixaBank
28 Juny, 2022
Allò que ens va donar la tecnologia mòbil, per generació
La primera generació de telefonia mòbil va fer possible les trucades. La segona (GSM) suportava els SMS. El 3G, mitjançant l’UMTS, va aconseguir que la veu en dades tingués la mateixa qualitat que les trucades entre fixos i va fer viable la descàrrega d’aplicacions. Allò va ser una disrupció absoluta a escala planetària.
El 4G va fer irrompre l’ecosistema app, va disparar la velocitat i va reduir la latència. Ja era possible jugar sense lag o mantenir converses fluides per videotrucada. El 5G ha accelerat aquestes tendències i ha fet possible aspectes com ara la navegació AR (realitat augmentada), la mobilitat autònoma o un millor accés a l’educació.
Què portarà el 6G? Els avantatges més evidents seran una major velocitat i una menor latència. També nous i millors elements de seguretat informàtica, la possibilitat d’integrar el món virtual sobre el físic o d’incloure-hi nous sentits a l’hora de navegar.
Els avantatges més evidents del 6G seran una major velocitat i una menor latència
Més seguretat i privacitat gràcies al 6G
La seguretat és un d’aquests factors crítics, però sovint oblidats, de les xarxes de telefonia fixes i mòbils. A causa del cost i la complexitat tècnica, Internet no va néixer sent segur, això ha arribat més tard. Les xarxes 6G posen el focus en una millor seguretat i privacitat.
Factors com ara la resiliència davant els atacs, la protecció de la privacitat dels usuaris o els nous nivells de ciberseguretat estan sent desenvolupats avui dia. És el que toca, tenint en compte el risc que suposaria una xarxa 6G amb dades personals o l’ús massiu d’intel·ligència artificial.
Integració en mons virtuals i físics
Un dels punts forts del 6G, gràcies a la seva velocitat i a la baixa latència, serà el de virtualitzar escenaris i projectar esdeveniments a milers de quilòmetres de distància i en temps real. Serà possible, per exemple, mantenir una conversa de cos sencer i a mida real amb algú de la feina sense haver d’estar a la mateixa habitació. I si volem anar a treballar com ho hem fet tota la vida, és possible fer servir exoesquelets intel·ligents que optimitzin els nostres moviments.
D’això, no només se’n beneficiarà el món laboral. Amb eines com les ulleres de realitat virtual o, més probablement, amb grans pantalles, serà viable assistir a classes i conferències en un entorn realista i sense haver de sortir de casa. El 6G permetrà un pas més en la integració online-offline.
Millora massiva en l'eficiència energètica global
Si el 4G+ ja millorava l’eficiència respecte del 4G, i el 5G feia el mateix, s’espera reduir de manera considerable el consum energètic per dada transmesa. Encara que això ofereix unes dades ben curioses.
Històricament, la paradoxa de Jevons —augment del consum en abaratir-se els dispositius per la seva eficiència— s’ha produït en telefonia mòbil. La seva alta eficiència ha redundat en preus baixos i en l’accés a la tecnologia de països en desenvolupament.
De manera que, en l’àmbit global, l’eficiència del 6G farà que el consum global en telefonia augmenti. Alhora, l’ús de xarxes de telefonia, per exemple com a substitut de viatges, redundarà en un menor consum global.
6G orientat al IoT: una altra revolució industrial
Com ja va passar en el cas del 5G, un dels àmbits amb major aplicació del 6G serà el sector industrial, en part per la possibilitat de connectar més dispositius en una mateixa xarxa. El 6G farà possible que desenes de milers (potser milions) de dispositius es connectin entre si. Què significarà això?
D’una banda, les fàbriques, que ja són dada-intensives i fan servir bessons digitals, podran desplegar una xarxa de sensors encara més densa. De l’altra, també s’assoliran nivells de qualitat i de precisió encara més estrets.
Del 6G, no només se’n beneficiaran les fàbriques, sinó també l’agricultura. Per exemple, l’agricultura d’interior o sota coberta es tornarà més fiable i reduirà el seu impacte, mentre que la cel·lular es farà més precisa, sostenible i barata.
Gràcies al 6G serà més fàcil utilitzar intel·ligència artificial on abans hi havia sistemes experts, i machine learning on abans ‘només’ hi havia IA. Per part seva, els magatzems robotitzats seran per tot arreu i milloraran la fiabilitat de les cadenes de subministrament.
El 6G podria canviar Internet tal com es coneix
Internet no sempre ha tingut el mateix concepte: ha anat canviant. Va néixer com a projecte de defensa i xarxa entre universitats, va evolucionar com a lloc d’intercanvi social, es va convertir en un fòrum de xarxes socials i ha arribat a influir en el comerç mundial. El 6G farà un pas més per alterar-ne el seu futur.
Per als usuaris, Internet és una finestra rectangular i plana que admet formats com el text, l’àudio o el vídeo. Encara que no ho sembli, és molt limitada. Internet no fa olor ni es toca. Els hipervincles creen un Internet de més de dues dimensions, però continua sent una cosa molt delimitada.
Hi va haver un temps en què Internet era bicolor: verd i negre, com Matrix. Hi va haver un temps en què Internet no sonava, almenys fins a l’enviament de ‘Let Me Send You Email’ el 1992. L’streaming no va arribar fins al final d’aquesta dècada. S’hi afegiran nous sentits com l’olfacte o el gust gràcies al 6G? Molt probablement, sí. De fet, ja s’està gestant l’Internet dels sentits.