ECONOMIA

Monopoly, Passaparaula financer i altres jocs perquè els nens aprenguin economia

Temps de Lectura: 3 minuts

Monopoly, Passaparaula financer i altres jocs perquè els nens aprenguin economia
Avatar

CaixaBank

08 Juliol, 2024


Platja, muntanya, piscina… Les vacances tenen molts escenaris per als més petits de la casa. Aprofitar-los per jugar i aprendre economia és una bona opció perquè s’entretinguin i descobreixin coses noves.

Si t’has quedat sense idees per dissipar els moments d’avorriment que, de tant en tant, es manifesten en aquestes dates, et deixem cinc activitats en família per gaudir d’aquests dies d’estiu.

1. Fabricar monedes amb petxines

La platja és l’escenari ideal per emprendre una cerca de petxines i atribuir-hi un valor segons la seva mida, forma, color o característiques.

Una vegada netes, se seleccionen les millors per convertir-les en “monedes”. Es poden pintar, decorar, afegir-hi símbols, números o cares per imitar el procés d’encunyació tradicional on s’imprimeixen imatges i textos a les monedes.

Al final de l’activitat, els nens poden bescanviar les seves “monedes” de petxina i aprendre el valor i l’ús de la moneda en una economia de joc.

També poden jugar a un comerç per posar a la venda els elements que portem a la platja (galleda, pala, rasclet, castell, etc.) a canvi del seu valor en petxines.

Així, els més petits s’habituen a les transaccions comercials més habituals i al càlcul mental de manera entretinguda mentre gaudeixen de la platja. Podran entendre el rol dels diners en l’economia i l’essència de les transaccions. També es pot treballar la idea d’oferta i demanda, l’elasticitat dels béns o el concepte d’estalvi.

2. Mercat de polseres

De fils, gomes, llana, granadura… Hi ha una infinitat de maneres de crear bijuteria artesana.

Si hem d’adquirir els elements, els nens entendran les despeses que implica l’elaboració de la polsera i els ajudarà a fixar un preu que els reporti beneficis.

Si existeixen més venedors de polseres, podran aprendre sobre les lleis de la competència, que els empenyerà a diferenciar els seus productes amb un disseny més elaborat, una granadura més exclusiva o un preu imbatible.

També entra en joc el màrqueting a l’hora d’entendre les preferències dels compradors potencials i cercar ofertes atractives per donar a conèixer les polseres i crear necessitats.

3. Dissenya el teu propi Monopoly

La teva zona d’estiueig també mereix un Monopoly! Només has de cercar un tauler del joc original i clonar les caselles.

Pots fer servir paper de calcar sobre el tauler o posar trossos de paper amb la nova denominació a sobre del nom de les caselles corresponents. A l’hora d’anomenar-les, has de triar llocs que resultin familiars.

Si ets al poble, tria els carrers principals i les cases de familiars i amics. Només et cal una mica d’enginy per adaptar el joc. D’aquesta manera, aconseguiràs implicar tothom en la partida i fer-la molt més pròxima.

Aquesta activitat ajudarà els nens a familiaritzar-se amb els conceptes d’inversió, cost d’oportunitat i cashflow. El joc també els fa experimentar amb unes altres idees, com ara la negociació, els impostos o el manteniment de les inversions.

4. Paper reciclat casolà

Podem aprofitar el bon temps per fer paper reciclat casolà. Només necessitem fer miques el paper que vulguem reciclar (revistes, diaris o fulls) i remullar-lo en un recipient amb aigua.

Podem afegir-hi flors seques o qualsevol detall per donar-li textura, així com algun pigment de pintura acrílica per aportar-li color. Després, integrem la barreja sobre un bastidor. A continuació, escorrem l’aigua sobrant i el deixem assecar, primer en teles que absorbeixin la humitat i, després, al sol o en un lloc fresc i airejat.

Els més petits de la casa descobriran que el paper té una segona oportunitat en aquest format sorprenent, i consolidaran la idea d’economia circular i el seu compromís amb la idea del reciclatge.

5. Passaparaula financer

Per adquirir vocabulari, pots extreure del diccionari conceptes bàsics de l’economia de l’A a la Z, des d’abaratir fins a amortitzar (que conté la Z). És una manera divertida de fixar conceptes i descobrir que no ho tenim tot clar. És un joc ideal per portar-lo preparat per als viatges llargs (perquè el copilot pugui formular les preguntes) o per a estones relaxades a la platja o la piscina. A mesura que el nivell pugi, es pot incrementar la dificultat centrant les paraules en àrees concretes de l’economia. Això sí, les paraules que es fallin, les hem d’intentar esmenar i que l’errada no es repeteixi: només així seràs el guanyador de l’anella financera d’aquest estiu!

Amb aquest joc, podran aprendre vocabulari econòmic i comprendran determinats conceptes econòmics, fet que suposa un reforç important en la formació financera que els permetrà el dia de demà poder prendre decisions financeres de manera fonamentada.

Accepto les condicions d'ús.