ECONOMIA

Així va néixer la Borsa de Tòquio, la tercera més gran del món

Temps de Lectura: 5 minutos

Així va néixer la Borsa de Tòquio, la tercera més gran del món
Avatar

CaixaBank

30 Juny, 2017


Un dels emplaçaments mundials més importants en l’àmbit economicofinancer i, tanmateix, un dels més desconeguts és sens dubte la Borsa de valors de Tòquio, actualment anomenada JPX (Japan Exchange Group). És la tercera borsa de valors més gran del món i el lloc on cotitzen les accions i els valors de les companyies més prestigioses.

Avui viatgem en el temps fins a la capital nipona per conèixer com va començar tot en una de les borses considerada com de les més importants i influents a escala mundial. Per fer-ho, hem de remuntar-nos al 15 de maig del 1878, quan es va fundar oficialment la Borsa de Tòquio, sota la direcció del llavors ministre d’Economia, Okuma Shigenobu, i l’advocat capitalista, Shibusawa Eiichi. No obstant això, no va ser fins a l’1 de juny d’aquell mateix any que va començar la comercialització de valors

Una història d'anades i vingudes

La Segona Guerra Mundial va marcar un abans i un després en la història de la Borsa de Tòquio. Després del bombardeig sobre Nagasaki, la Borsa va romandre tancada, i no va ser fins al 1949 que va recobrar la seva activitat habitual. Durant tot aquest període, l’economia japonesa va patir una gran reforma; una de les mesures de la reforma va consistir a oferir al públic una part de les accions de l’Estat, que fins aleshores estaven limitades a una minoria molt rica.

Aquesta reforma va ser coneguda com la «campanya de democratització de les accions» perquè les accions es van alliberar a un públic que, fins en aquell moment, havia romàs aliè a tot aquest tipus d’operacions.

Així mateix, el 1948 es va aprovar una llei que marcaria un punt d’inflexió en el funcionament de la Borsa de Tòquio. Es tracta de la Llei de valors i mercats japonesa en què es van establir els elements bàsics per protegir els interessos dels inversors i per al bon desenvolupament del mercat de valors.

Dos anys més tard (1950) es va fundar el Nikkei 225, l’índex principal de la Borsa de Tòquio. Tal com indica el seu nom, està format per 225 empreses de diversos sectors, que van des de companyies tecnològiques i automobilístiques fins a empreses farmacèutiques.

Les primeres dècades del Nikkei 225 van ser de prosperitat fins arribar l’any 1990. De fet, els anys noranta són coneguts al Japó com «la dècada pèrduda» amb motiu de la bombolla financera que va tenir lloc fins a l’any 2000. No obstant això, durant els anys següents, el creixement tampoc va ser del tot estable i no va ser fins després de la crisi del 2008 quan va començar veritablement la recuperació del Nikkei 225.

La Borsa de Tòquio en l'actualitat

El 2013 va ser l’escenari d’una altra gran fita històrica per a la Borsa de Tòquio. La Borsa, fins aleshores anomenada TSE, es va fusionar amb la Borsa d’Osaka (GOSI) i va donar lloc a un nou grup anomenat Japan Exchange Group (JPX). Quin era l’objectiu? Augmentar la competitivitat enfront d’altres parquets.

Sens dubte, el món en què vivim està en procés d’internacionalització i el mercat borsari no n’és una excepció.

Accepto les condicions d'ús.