ECONOMIA

Aquestes són les monedes espanyoles més cobejades pels col·leccionistes

Temps de Lectura: 2 minuts

Aquestes són les monedes espanyoles més cobejades pels col·leccionistes
Avatar

CaixaBank

29 Juny, 2022


El 30 de juny de 2021, el Banc d’Espanya va tancar el període per bescanviar les antigues pessetes per euros. Si encara conserves algun exemplar d’aquelles monedes, sempre podràs guardar-lo com a record o investigar una mica més i potser arribar a descobrir que tens un petit tresor.

Revisa les butxaques i els calaixos perquè, segons el tipus de moneda, pots arribar a vendre algunes encunyacions per grans sumes. Una de les monedes més cobejades és la de 5 pessetes del 1949. Els mítics duros es van encunyar fins al 1952 i avui poden costar entre 12.000 i 20.000 euros, depenent de l’estat de conservació.

N’hi ha altres que tenen uns preus més modestos, però que fins i tot així superen amb escreix el valor que tindrien al canvi. Les pessetes del 1987 E-87, encunyades amb motiu de la III Exposició Nacional de Numismàtica; les 100 pessetes del 1983 i les 50 pessetes del 1984, arriben a valors de 45, 55 i 70 euros, respectivament.

El valor d’una moneda espanyola pot arribar a ser molt alt i a assolir milions d’euros. Si tens sort, pot ser que trobis un botí en un racó amagat de casa teva.

Altres monedes espanyoles

A més de la pesseta, hi ha un gran nombre d’encunyacions espanyoles que estan molt cotitzades entre els aficionats a la numismàtica.

Una de les monedes espanyoles més buscades per col·leccionistes és el centè segovià o els 100 escuts d’or. D’aquesta moneda només se’n coneixen set exemplars, i el més antic, que data del 1609, va ser venut per la xifra rècord de 944.000 euros (800.000 euros més les comissions pertinents).  Actualment, els experts taxen el seu valor pel doble, és a dir, per uns dos milions d’euros.

Els vuit escuts o l’unça espanyola, d’or i d’uns 27 grams de pes, s’han arribat a vendre en subhastes per més de 600.000 euros, com és el cas dels vuit escuts de Felip IV del 1652.

Marxem a una època més recent: la moneda de 100 pessetes del 1983, els famosos vint duros. Poden arribar a un preu de 55 euros, recull ABC.

Recordes la moneda de 25 pessetes que tenia un forat? Es va llançar el 1995 i està taxada en 100 euros, segons el mateix diari.

Com pots comprovar, el preu de les monedes espanyoles pot variar segons la seva història, la seva raresa i l’interès dels col·leccionistes.

Com pots reconèixer una moneda d'alt valor

Si tens alguna d’aquestes monedes a casa, estàs d’enhorabona. Si no, et deixem aquests consells per reconèixer si tens un petit tresor entre la teva col·lecció de monedes:

Identifica la moneda: mira’n el valor, l’any i l’emissor. Fixa’t en les estrelles que llueix. Hi ha apps que t’ajudaran en aquest pas, com ara Coinoscope o Maktun. També hi ha catàlegs online de monedes, com ara Numista o uCoin.

Coneix el valor de la teva peça: pots recórrer a l’agregador de subhastes Sixbid, que té un web que acumula l’històric de valors de subhasta. ebay també disposa d’un històric de preus que et pot orientar sobre el valor de la teva moneda. Una altra opció és utilitzar el web Todo Colección, en la seva funció d’Orienta Precios.

Accepto les condicions d'ús.