Destinar el teu habitatge al lloguer turístic comporta una sèrie d’obligacions fiscals. Per entendre la naturalesa dels impostos que hauràs de pagar quan destinis la teva propietat a habitatge turístic, és important emmarcar conceptualment el tipus de renda que estàs rebent.
El lloguer turístic està regulat per les lleis de turisme de cada comunitat autònoma i per les ordenances municipals de les localitats en què els viatgers suposen una font de riquesa important. Això vol dir que no hi ha una normativa homogènia i comuna a tot Espanya.
També has de saber que un lloguer per a turistes no sempre compleix els mateixos requisits. Segons el tipus d’acord a què arribis amb els llogaters, on t’anunciïs i els serveis que ofereixis, el règim impositiu serà diferent en funció de si som davant:
– Un lloguer amb servei d’hostalatge. Aquesta forma de llogar la teva propietat a visitants es considera similar al funcionament d’una empresa hotelera. Tot i que depèn del que estipula cada llei autonòmica, per norma general estaràs dins d’aquesta categoria si:
• Ofereixes serveis de recepció al client.
• T’encarregues de netejar periòdicament l’allotjament, canvies els llençols i tovalloles amb regularitat o ofereixes premsa.
• Ofereixes una consigna per guardar les maletes o t’encarregues de netejar la seva roba.
– Un lloguer sense hostalatge. En canvi, no es consideren serveis complementaris propis de la indústria hotelera si la neteja i el canvi de roba de llar es fan a l’entrada i sortida del període contractat pel llogater, així com la resta de serveis (com ara el de neteja de les zones comunes de l’edifici) o el manteniment per a eventuals reparacions de lampisteria, electricitat, cristalleria, persianes, serralleria i electrodomèstics de l’immoble.