SOSTENIBILITAT

Com sol·licitar les beques i ajudes per a estudiants del Ministeri d’Educació 2023-2024

Temps de Lectura: 4 minuts

Com sol·licitar les beques i ajudes per a estudiants del Ministeri d’Educació 2023-2024
Avatar

CaixaBank

10 Abril, 2023


Ja es poden sol·licitar les beques i ajudes a l’estudi del Ministeri d’Educació per al curs 2023-2024 a través de la seva seu electrònica. La data límit per fer la sol·licitud és el 17 de maig.

Per a què són aquestes beques?

D’una banda, s’ofereixen beques generals per a estudis universitaris, que inclouen cursos d’accés a la universitat per a majors de 25 anys (impartits per universitats públiques) i ensenyaments universitaris per a títols de grau i de màster.

Dins aquesta darrera categoria s’inclouen estudis de grau i màster en centres universitaris de Defensa i de la Guàrdia Civil, crèdits complementaris o complements de formació per accedir-hi o obtenir el títol de màster o grau.

No s’inclouen en aquesta convocatòria de beques els estudis de tercer cicle o doctorat, estudis d’especialització i títols propis de les universitats.

També es poden sol·licitar beques generals per a estudis no universitaris, entre els quals hi ha cursos d’accés i de preparació per a proves d’accés a la formació professional i cursos de formació específics per a accés a cicles formatius de grau mitjà i superior, impartits en centres públics i privats concertats.

A més, en aquest grup s’inclou la formació professional de grau mitjà i de grau superior, els ensenyaments artístics (professionals i superiors), els ensenyaments d’idiomes en escoles oficials (inclosa la modalitat a distància), els ensenyaments esportius, els estudis religiosos superiors i la formació professional de grau bàsic.

Finalment, la convocatòria recull les ajudes de suport educatiu, adreçades a persones que presenten una necessitat específica de rebre suport educatiu derivat de situacions com discapacitat, trastorn greu de conducta o de la comunicació i del llenguatge, trastorn de l’espectre autista o altes capacitats.

Qui pot sol·licitar les beques?

Aquells estudiants que compleixin les condicions de renda o patrimoni familiar i aprofitament acadèmic que cursin ensenyaments postobligatoris i superiors no universitaris i ensenyaments universitaris del sistema educatiu espanyol i amb validesa a tot el territori nacional.

Quins terminis hi ha per sol·licitar les beques?

Les sol·licituds s’han de presentar abans del 17 de maig. Des del Govern s’avança que, l’agost o el setembre, els beneficiaris coneixeran si se’ls ha concedit la beca, la qual rebran durant l’últim trimestre del 2023.

Respecte a les ajudes per a l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, encara no s’ha fet pública la convocatòria.

Com puc sol·licitar la beca?

A través de la seu electrònica:

  • Amb el teu usuari corresponent al teu NIF/NIE i la contrasenya
  • Mitjançant certificat electrònic, per mitjà de la plataforma Cl@ve

Una vegada fet el registre, cal emplenar el formulari amb informació personal i acadèmica. A continuació, és necessari signar el document per algun dels sistemes de signatura electrònica acceptats per la seu, bé l’interessat o bé la seu representant legal (pare, mare o tutor/a) si és menor d’edat. Perquè la sol·licitud sigui vàlida, el procés s’ha de completar correctament. I per tenir la certesa que s’ha fet bé, s’aconsella conservar el resguard de presentació de sol·licitud.

Com sabré quin és l'estat de la sol·licitud?

La seu electrònica disposa d’un apartat denominat “Els meus expedients”, on es pot conèixer l’estat de tramitació de les beques. Així mateix, els sol·licitants poden fer la mateixa consulta a l’administració educativa o universitat corresponent, a través dl seu número de NIF/NIE.

Quines són les principals novetats de les beques?

Aquesta nova convocatòria augmenta l’ajuda a aquells estudiants que s’han de desplaçar per continuar amb els estudis, és a dir, les beques de residència per a estudis postobligatoris. Abans tenien una quantia de 1.600 euros, que puja a 2.500 euros per al curs 2023-2024. El Govern estima que 125.000 estudiants es veuran afavorits per aquest augment.

La segona novetat és l’ajuda complementària de 400 euros per als estudiants de nivells educatius no universitaris amb discapacitat, per sufragar les despeses addicionals que les seves famílies han d’afrontar. Aquesta condició ha de ser, com a mínim, d’un 33%, trastorn greu de conducta, de la comunicació/llenguatge o de l’espectre autista (TEA) o altes capacitats.  L’ajuda arribarà a 240.000 estudiants.

Quina és la quantia de les beques?

Les beques s’articulen econòmicament d’aquesta manera:

  • Quanties fixes: reflecteixen la beca de matrícula. Consisteixen en una quantia fixa lligada a la renda de l’estudiant, una quantia fixa lligada a la residència de l’estudiant durant el curs escolar, una quantia fixa lligada a l’excel·lència en el rendiment acadèmic o una beca bàsica.
  • Quantia variable: la beca pot comportar una quantia variable i diferent segons el perfil del sol·licitant (depèn de la ponderació de la nota mitjana de l’expedient de l’estudiant i de la seva renda familiar).
Accepto les condicions d'ús.