Coneixes la María Arroyo? És possible que sí o, almenys, a algú que s’hi assembli molt. La María és espanyola, nascuda i criada en un poble de menys de 2.000 habitants. En l’actualitat, la María treballa en el medi rural, on viu amb la seva família. Fins aquí, sembla que la vida de la María és força convencional, oi?
El que passa amb les convencions i els estereotips és que no tot és el que sembla, ja que amaguen moltes realitats que suposen un cost. Entre aquestes realitats, hi trobem, per exemple, desigualtats com les bretxes de gènere. En el cas de la María Arroyo i de milers de dones com ella, la bretxa de gènere en el món rural li costa a la societat com a mínim 38.500 milions d’euros o, dit en altres paraules, l’equivalent al 3,1 % del PIB de 2019.
La bretxa de gènere en el món rural és una realitat a Espanya. Tanmateix, en aquest cas concret, seria més correcte parlar de quatre bretxes de gènere en l’entorn rural, tal com recull el XII Informe ClosinGap Cost d’oportunitat de la bretxa de gènere en el medi rural, elaborat per CaixaBank. De fet, existeix una bretxa de gènere demogràfica, una altra de laboral, una altra de poder i una altra de conciliació, que s’interrelacionen entre si.
El fet cert és que, darrere la feina convencional de la María Arroyo, hi ha un lloc de treball que no es correspon amb la seva qualificació i una jornada laboral més curta del que li agradaria. Darrere les atencions a la seva família, hi ha manca de temps per tenir cura d’ella mateixa. Darrere el padró del poble, hi ha moltes amigues i familiars que han deixat un buit vacant per anar-se’n a la ciutat.
Són coses que passen, sí, però a la María li passen més que no pas al seu germà o que a altres homes del poble. Són circumstàncies que acostumen a afectar en una única direcció.