El titular d’aquest informe és devastador: el canvi climàtic és generalitzat, veloç i cada vegada més important. L’escalfament global s’accelera a tots els racons del planeta. Les dimensions d’aquesta realitat no tenen precedents: hauríem de remuntar-nos a centenars de milers d’anys enrere per trobar un fenomen comparable.
Les principals conclusions de l’anàlisi de la situació climàtica actual mostren la necessitat de reduir emissions i frenar l’escalfament global:
1. Reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) i d’altres gasos similars és fonamental. És necessari fer-ho de manera permanent i substancial. Només així aconseguirem frenar l’efecte d’hivernacle.
2. Si implementem aquesta millora immediatament, passaran entre dos i tres dècades fins a començar a obtenir resultats significatius. Fins llavors, les temperatures mundials no s’estabilitzarien.
3. Amb les emissions actuals, serà impossible limitar l’escalfament global a 1,5 ºC o 2 ºC. Necessitem un descens d’emissions immediat, accelerat i a la màxima escala possible.
4. Les activitats humanes són, històricament, la causa principal d’aquest increment de les temperatures. Fixa’t en aquesta dada: entre 1850 i 1900, la temperatura anual creixia un 1,1 ºC. Ja estem en xifres previstes d’1,5 ºC per als pròxims 20 anys. I, si no hi ha un canvi radical, augmentarà fins als 2 ºC o més.
5. Els efectes d’aquest problema afecten tot el planeta, encara que es manifesten de manera diferent a cada zona. Així, a l’Àrtic l’escalfament supera el doble de la mitjana terrestre.
6. El futur climàtic per a les regions és preocupant i extrem.
7. Si l’escalfament es manté en 1,5 ºC, les onades de calor augmentaran i les estacions càlides duraran més que les fredes.
8. Si l’escalfament augmenta a 2 ºC, els períodes de calor extrema poden posar en perill la salut i l’agricultura.
9. En ambdós casos, hi haurà sequeres, canvis en les precipitacions mundials, augments continuats del nivell del mar i destrucció de zones costaneres. També es perdrà el gel marí de l’Àrtic, inicialment a l’estiu, i els ecosistemes oceànics tindran problemes seriosos.
10. A les ciutats, haurem d’afrontar una calor més intensa que en l’entorn i més inundacions que mai.
Aquest informe d’avaluació de l’IPCC es completa amb un atles interactiu actualitzat i amb altres documents d’influència regional del canvi climàtic. Consultar-los et permetrà aprofundir en el futur previst de cada zona terrestre.