SOSTENIBILITAT

Canvi climàtic: punt de no retorn

Temps de Lectura: 5 minutos

Canvi climàtic: punt de no retorn
Avatar

CaixaBank

18 Octubre, 2021


Qui més, qui menys, aquest estiu tots hem notat determinats efectes del canvi climàtic, un problema que l’IPCC o Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic vigila des del 1988. Ho fa per mitjà d’avaluacions integrals periòdiques. Valora els factors científics, tècnics i socioeconòmics que hi estan relacionats, així com les seves causes, conseqüències i les estratègies per prevenir-lo.

L’agost de 2021, l’IPCC va publicar la primera entrega del seu Sisè informe d’avaluació (IE6). El 2022 es completarà amb la segona i definitiva.

Conclusions principals de l'estudi

El titular d’aquest informe és devastador: el canvi climàtic és generalitzat, veloç i cada vegada més important. L’escalfament global s’accelera a tots els racons del planeta. Les dimensions d’aquesta realitat no tenen precedents: hauríem de remuntar-nos a centenars de milers d’anys enrere per trobar un fenomen comparable.

Les principals conclusions de l’anàlisi de la situació climàtica actual mostren la necessitat de reduir emissions i frenar l’escalfament global:

1. Reduir les emissions de diòxid de carboni (CO2) i d’altres gasos similars és fonamental. És necessari fer-ho de manera permanent i substancial. Només així aconseguirem frenar l’efecte d’hivernacle.

2. Si implementem aquesta millora immediatament, passaran entre dos i tres dècades fins a començar a obtenir resultats significatius. Fins llavors, les temperatures mundials no s’estabilitzarien.

3. Amb les emissions actuals, serà impossible limitar l’escalfament global a 1,5 ºC o 2 ºC. Necessitem un descens d’emissions immediat, accelerat i a la màxima escala possible.

4. Les activitats humanes són, històricament, la causa principal d’aquest increment de les temperatures. Fixa’t en aquesta dada: entre 1850 i 1900, la temperatura anual creixia un 1,1 ºC. Ja estem en xifres previstes d’1,5 ºC per als pròxims 20 anys. I, si no hi ha un canvi radical, augmentarà fins als 2 ºC o més.

5. Els efectes d’aquest problema afecten tot el planeta, encara que es manifesten de manera diferent a cada zona. Així, a l’Àrtic l’escalfament supera el doble de la mitjana terrestre.

6. El futur climàtic per a les regions és preocupant i extrem.

7. Si l’escalfament es manté en 1,5 ºC, les onades de calor augmentaran i les estacions càlides duraran més que les fredes.

8. Si l’escalfament augmenta a 2 ºC, els períodes de calor extrema poden posar en perill la salut i l’agricultura.

9. En ambdós casos, hi haurà sequeres, canvis en les precipitacions mundials, augments continuats del nivell del mar i destrucció de zones costaneres. També es perdrà el gel marí de l’Àrtic, inicialment a l’estiu, i els ecosistemes oceànics tindran problemes seriosos.

10. A les ciutats, haurem d’afrontar una calor més intensa que en l’entorn i més inundacions que mai.

Aquest informe d’avaluació de l’IPCC es completa amb un atles interactiu actualitzat i amb altres documents d’influència regional del canvi climàtic. Consultar-los et permetrà aprofundir en el futur previst de cada zona terrestre.

A les mans de l'ésser humà

Ens trobem molt a prop d’assolir un punt de no retorn pel que fa a aquesta qüestió, segons els experts. La influència humana ha determinat aquesta transformació climàtica: n’és, sens dubte, la causa principal. Tanmateix, no tots són males notícies. L’estudi destaca en les seves conclusions que les accions de l’espècie humana encara poden determinar com serà el clima del futur, per la qual cosa està a les seves mans reconduir la situació.

L’objectiu, naturalment, és ambiciós. Ara bé, el que està en joc és la vida mateixa, la sostenibilitat del planeta. La solució passa per aconseguir l’emissió neta zero de CO2. Així mateix, és imprescindible limitar també la presència d’altres contaminants atmosfèrics, com el metà.

Tu també pots col·laborar en aquesta direcció dia rere dia. Triar, en consumir, productes de quilòmetre zero i respectuosos amb el medi ambient, practicar la mobilitat sostenible, utilitzar energies renovables i apostar per l’eficiència energètica són hàbits excel·lents al teu abast. Quan redueixes les teves emissions de CO2, combats el canvi climàtic i et converteixes en un exemple a seguir.

Accepto les condicions d'ús.