ECONOMIA

Viatges a un país de fora de la zona euro? Resol els teus dubtes sobre el canvi de divises

Temps de Lectura: 2 minuts

Viatges a un país de fora de la zona euro? Resol els teus dubtes sobre el canvi de divises
Avatar

CaixaBank

18 Juliol, 2023


Si aquest estiu planeges viatjar fora d’Espanya, és important que sàpigues quina divisa es fa servir al teu país de destí. Si és l’euro, no tindràs cap problema. Però si és una altra divisa, és moment de plantejar-se diversos interrogants: He de portar efectiu? Canvio els meus diners a Espanya o al destí? On puc canviar els diners? I si pago amb targeta? Donem resposta als teus dubtes en aquest post.

Què és el canvi de divises?

En realitat, quan fem el canvi, estem utilitzant la nostra moneda, l’euro, per comprar una altra divisa. La relació entre el valor de totes dues monedes és el que anomenem tipus de canvi. Aquesta figura és important, perquè és la que determina el valor de totes dues divises en el moment del canvi, ja que fluctua en el temps.

El tipus de canvi és informació que faciliten els mercats i les institucions financeres, com ara el Banc d’Espanya i el Banc Central Europeu (BCE), tot i que les entitats de canvi poden establir el seu tipus de canvi propi. A més, les entitats habilitades per al canvi de moneda solen aplicar una comissió, que has de tenir molt present a l’hora de prendre decisions.

El tipus de canvi s’expressa indicant la unitat de la moneda que es vol canviar (1) i la relació amb la moneda que volem obtenir. Per exemple, si canviem 15 euros a una divisa amb una relació 1:1,7, com que per cada euro obtenim 1,7 unitats de l’altra divisa, n’obtindrem 25,5 unitats.

Hi ha dos tipus de canvi:

  • Preu de venda: els diners que ofereixen per cada euro que vols canviar. És el preu en què t’has de fixar quan vols adquirir una altra moneda quan viatges. T’interessa que sigui alt, per poder comprar més divisa amb els teus euros.
  • Preu de compra: són els euros que et donaran quan canviïs una divisa. És en el que t’has de fixar quan acaba el teu viatge i vols desempallegar-te de la divisa sobrant per convertir-la en euros. En aquest cas, t’interessa que sigui el més baixa possible, perquè així amb el canvi et donaran més euros.

Tenint en compte aquests preus, busca el que més s’ajusti als preus de mercat.

On canviar la moneda

  • A la teva entitat bancària: sempre que en siguis client i ho facis amb antelació, la teva entitat bancària s’encarregarà de canviar la quantitat que necessitis.
  • Cases de canvi: són empreses que pots trobar a l’origen o al destí. Solen oferir preus de venda i de compra una mica diferents, amb la qual cosa hauràs de valorar si la seva oferta et compensa. Algunes cobren comissió.
  • Aeroports: tenen casa de canvi, que sol aplicar comissions i taxa, amb la qual cosa és probable que trobis ofertes millors.
  • Caixers automàtics: si fas servir la teva targeta en un caixer al destí, has de tenir presents les condicions aplicables (comissions, tipus de canvi, límits de diners que pots canviar/treure).
  • Pagament amb targeta: pots pagar amb la teva targeta o el teu mòbil al destí, als establiments que l’admetin. Comprova el tipus de canvi, que sol ser avantatjós. A aquesta circumstància s’hi afegeix la comoditat del pagament amb targeta, a més de l’activació de l’assegurança de compres, associada a alguns productes. Això sí, assegura’t que la teva targeta estigui habilitada per pagar a l’estranger i que no tingui comissions per a destins de fora de la zona euro, i comprova el límit de despesa, perquè no endur-te cap sorpresa quan vulguis pagar.

El més recomanable és que canviïs amb antelació una mica d’efectiu per a despeses puntuals que no permetin pagament amb targeta, i que facis la majoria dels pagaments amb la teva targeta.

És cert que en alguns destins ofereixen la possibilitat de pagar en moneda local o euros: vigila les equivalències, ja que el canvi és força desfavorable per al preu en euros i potser estaràs pagant de més.

Accepto les condicions d'ús.