ECONOMIA

Com adquirir el teu cotxe: rènting, lísing o compra tradicional?

Temps de Lectura: 5 minutos

Com adquirir el teu cotxe: rènting, lísing o compra tradicional?
Avatar

CaixaBank

08 Febrer, 2022


Buscar el model que més s’ajusta a les nostres necessitats, anar al concessionari, pagar-lo i sortir-ne conduint-lo. Aquesta és la seqüència en què tots pensem quan ens plantegem comprar un cotxe nou.

Tanmateix, hi ha alternatives a la compra tradicional que s’adapten a la nostra manera de moure’ns. Tant és així que avui podem conduir habitualment un vehicle i aparcar-lo cada nit al garatge sense que sigui realment nostre.

Rènting, lísing, finançament… les possibilitats que tenim per posar-nos al volant són molt variades. Convé conèixer-les, ja que adquirir un vehicle acostuma a ser una de les inversions més grans que fa una família, després de l’habitatge. A partir d’aquí, podrem triar l’opció que més ens convingui depenent del nostre perfil.

Compra tradicional

La compra tradicional d’un vehicle es fa, sobretot, de dues maneres: abonant tot el preu en el moment de la compra o ajornant els pagaments a través de finançament.

En aquest últim cas, obtindrem un préstec amb un interès determinat, que pagarem en diversos terminis. Depenent del percentatge del cost del vehicle que cobreixi el préstec, haurem d’abonar una certa quantitat en concepte d’entrada.

Tant si paguem al comptat com si ho fem a través de finançament, el vehicle passa a ser de la nostra propietat. Aquesta és una opció que pot resultar apropiada sobretot per a persones que no tinguin pensat de fer canvis en les seves necessitats de mobilitat. És a dir, aquelles que considerin que faran servir el mateix vehicle durant diversos anys perquè no tenen previstos canvis vitals importants.

En aquest cas, cal tenir molta cura del cotxe, perquè d’aquesta manera se’n protegirà el valor davant d’una possible venda amb el pas dels anys. A més de portar al peu de la lletra els manteniments, cal tenir cura de l’aspecte exterior i l’interior.

Lísing, un lloguer amb opció a compra

Entre les possibilitats de conduir un cotxe habitualment sense posseir-lo hi trobem el lísing, una alternativa pensada per a empreses. Es tracta d’una modalitat que permet conduir un model durant més de dos anys i posposar la decisió de compra al final del període pactat. Es coneix també com finançament flexible i, de fet, té alguns elements en comú amb el finançament tradicional al qual ens hem referit abans.

En el lísing, el propietari del vehicle és l’empresa que el lloga. De fet, l’empresa és la que compra el cotxe per cedir-lo a l’usuari durant un temps determinat.

Amb aquesta modalitat, es paguen quotes més baixes que amb el finançament tradicional mentre dura el període de cessió. Això sí, l’usuari es fa càrrec igualment de les despeses associades a l’ús del cotxe, com ara les assegurances, les revisions, les reparacions d’avaries o els impostos municipals.

Quan acaba el contracte, es pot abonar el valor residual del vehicle —que serà la diferència entre el que va pagar la companyia de lísing més certes despeses i interessos i el que l’usuari ha abonat en quotes— per quedar-se’l ell en propietat. Si no s’exerceix l’opció de compra, es pot tornar el vehicle o renovar el contracte.

La principal característica del lísing és la seva flexibilitat. Això el converteix en una opció ideal per a persones que vulguin provar un vehicle determinat abans de comprar-se’l, experimentar amb un determinat segment o comprovar si realment un cotxe elèctric s’adapta a les seves necessitats. Fins i tot aquells que facin molts quilòmetres l’any i que canviïn de cotxe sovint poden trobar en el lísing una manera còmoda i ràpida de fer-ho.

El lísing també és atractiu per als interessats a tenir un cotxe en propietat, però que estiguin pendents de possibles canvis en la seva vida a curt termini.

Rènting, el lloguer a llarg termini

Posar-se al volant d’un cotxe nou sense haver de preocupar-se per l’assegurança, el manteniment o la seva possible depreciació és perfectament possible. El rènting o lloguer a llarg termini és la fórmula que ho permet.

Per fer-ho, cal pagar una quota que inclou diverses despeses derivades del seu ús i, per tant, acostuma a ser més elevada que la de lísing. Algunes de les despeses incloses són reparacions, revisions, assistència en carretera, impostos o vehicle de substitució.

Aquesta fórmula se centra més a proveir l’usuari d’una solució de mobilitat que s’ajusti a les seves necessitats en cada moment que no pas a proporcionar-li un vehicle determinat. De fet, els contractes de rènting es poden establir per un termini mitjà que va des dels 48 mesos i fins als cinc anys.

Això sí, acostumen a estipular un nombre màxim de quilòmetres recorreguts l’any que, si se superen, poden suposar un recàrrec, ja que, com més quilòmetres fem, més desgast té el vehicle. Això implica un major manteniment perquè l’usuari pugui continuar conduint-lo sense inconvenients.

Encara que en un principi el contracte de rènting és un lloguer durador sense opció a compra, el cas és que moltes companyies ofereixen la possibilitat de comprar el cotxe quan s’acaba el contracte. En aquest cas, s’acostuma a demanar a canvi el preu del vehicle en el mercat de segona mà. Amb tot, el més habitual és que, quan finalitza el període de lloguer, s’ofereixi a l’usuari un nou contracte amb un cotxe diferent o una pròrroga de l’actual.

Entre els perfils als quals més els convé el rènting hi ha les persones que canvien sovint de residència i que no volen posseir un vehicle. També les interessades a gaudir sempre dels últims avenços tecnològics dels cotxes, ja que tenen la possibilitat de canviar de vehicle cada poc temps. Una opció que també encaixa per als que busquin estabilitat en el que paguen per la seva mobilitat i els qui vulguin tenir un vehicle només de manera temporal.

Encara que el rènting i el lísing són modalitats que tradicionalment han gaudit autònoms i empreses gràcies als beneficis fiscals que els aporten, el fet cert és que els particulars també s’hi poden acollir. Només cal reflexionar sobre el tipus de mobilitat i l’estil de vida que tenim per triar la manera més adequada de gaudir del nostre pròxim cotxe nou.

Accepto les condicions d'ús.