INNOVACIÓ

Com allargar la vida de la bateria del mòbil

Temps de Lectura: 5 minutos

Com allargar la vida de la bateria del mòbil
Avatar

CaixaBank

08 Abril, 2019


La majoria d’usuaris té uns hàbits d’ús que perjudiquen seriosament la ‘salut’ de la bateria.

[/vc_column][/vc_row]

Per molt avançat que sigui el nostre telèfon intel·ligent, per moltes funcionalitats que tingui i per molt impressionant que en sigui el disseny, encara hi ha alguna cosa que continua llastant aquests dispositius que han transformat la nostra vida durant l’última dècada: la bateria.

No ens estem referint tan sols al fet que sigui un repte propi de valents intentar que el mòbil ens aguanti amb bateria des que sortim al matí de casa fins que en tornem en fosquejar; és la vida de la bateria la que, ús rere ús, sembla escurçar-se de manera inexorable fins que finalment ‘mor’ i ens veiem obligats a dur a sobre una bateria externa o un carregador. Com es pot allargar el cicle de vida d’aquestes bateries? Hem de resignar-nos a comprar una bateria nova al cap de mesos o d’anys, o directament a canviar de mòbil quan els temps entre recàrrega i recàrrega s’escurcen?

Cuidant la salut de la bateria

Encara que avui els estiguem agafant una mica de mania perquè ens deixen tirats quan més els necessitem, les bateries d’ió de liti van suposar una petita revolució pels volts del 1991, quan la primera d’aquestes bateries es va comercialitzar i ben aviat el seu ús es va estendre a nombrosos dispositius electrònics, entre els quals hi ha els telèfons mòbils. Aquestes bateries van permetre una mobilitat, un estalvi i un ús de dispositius que fins aleshores era del tot impensable. Però aviat van fer curt.

A mesura que els telèfons intel·ligents es van fer cada vegada més ‘llestos’ i arribaven a les nostres butxaques amb més funcionalitats, les bateries d’ió de liti es van anar ressentint, incapaces de mantenir la seva càrrega durant períodes d’ús prolongats i intensius. I el que encara és pitjor: ben aviat es va constatar que la vida útil de les bateries s’escurçava amb l’ús. El problema estava servit i ens acompanya fins avui dia.

Tanmateix, hi ha nombrosos trucs i petites estratègies que podem adoptar per mantenir la bateria del mòbil saludable durant més temps. Com tot en la vida, arribarà un moment en què haurem d’acomiadar-la amb tots els honors i pensar a comprar-ne una de nova, però fins que arribi el moment, el millor és:

1. Oblida't de deixar el mòbil carregant tota la nit

La rutina nocturna de moltes persones implica rentar-se les dents, posar-se el pijama i, per descomptat, posar a carregar el mòbil a la tauleta de nit. Perquè no hi ha res més agradable que aixecar-se al matí i veure aquest 100% a la barra de bateria.

Tanmateix, aquest costum és un dels principals culpables que estiguem escurçant la vida de les nostres bateries. Els mateixos fabricants recomanen fugir dels extrems pel que fa al nivell de càrrega de la bateria; és a dir, ni esprémer-la al màxim i deixar-la al 0% cada jornada, ni oblidar-nos del mòbil durant tota la nit perquè la càrrega ja estigui completa cap a les 2 o les 3 de la matinada.

Dit això, el més recomanable és que la bateria del mòbil oscil·li sempre entre el 20% i el 80%. Segons diuen, en l’equilibri està la virtut.

2. Fes servir el carregador adequat

D’acord que en cas de necessitat qualsevol carregador prestat pot ajudar a sortir-nos-en, però els experts reconeixen que la millor opció per carregar el telèfon —per rapidesa i per salut de la bateria— és usar el carregador de la mateixa marca.

No és cap caprici ni cap estratègia perquè l’empresa fabricant vengui més carregadors, sinó que els seus estan específicament dissenyats per respectar els voltatges i altres requisits tècnics de la nostra bateria.

3. Utilitza la càrrega ràpida només quan tinguis pressa

Aquesta funcionalitat, que cada vegada inclouen més dispositius, ens pot venir molt bé de tant en tant, però convertir-ho en norma reduirà notablement la vida de la bateria. Ho diu la Battery University, una iniciativa que vetlla per la salut de les nostres bateries i que té desenes d’estudis i de documents útils per conèixer millor com optimitzar l’ús dels nostres dispositius.

4. La teva bateria també passa calor… i fred!

Recordes les vegades que has deixat el mòbil al sol en una terrassa o a la platja? Si sospitaves que tanta calor no podia ser bona, tenies raó, perquè quan el mòbil es posa a més de 45 graus —cosa no tan difícil a l’estiu a Espanya—, la bateria comença a patir de manera seriosa. Per això, el més adequat és mantenir sempre el telèfon en una franja normal de temperatura que va dels 0 graus fins als 45 esmentats. Novament, l’ideal és fugir dels extrems.

La meva bateria té bona salut. Què he de fer perquè m'aguanti fins al final del dia?

Encara que estiguem estrenant bateria al mòbil, sabem que un ús intensiu drenarà completament el nostre dispositiu en qüestió d’hores: veure pel·lícules, escoltar podcast mentre naveguem per Internet, jugar una partida a un videojoc… Per això no podem acabar aquest article sense donar-te unes recomanacions ràpides perquè no tan sols tinguis cura de la salut de la teva bateria, sinó que li puguis treure el màxim partit al final del dia.

  • Redueix la brillantor de la pantalla perquè és, de bon tros, el que més energia consumeix.
  • Tanca aplicacions en segon pla. És una de les accions més senzilles que podem fer i ho notarem molt en el consum de bateria.
  • Tira de wifi sempre que puguis. No tan sols per estalviar dades, sinó perquè accedir a Internet d’aquesta manera és molt més ‘barat’ en termes energètics que fer-ho a través del 4G.
  • Utilitza només el que necessitis en cada moment. Si no estàs fent servir la localització GPS, el wifi o Bluetooth, desconnecta’ls.
Accepto les condicions d'ús.