INNOVACIÓ

Com augmentar la teva seguretat en utilitzar xarxes wifi públiques

Temps de Lectura: 5 minutos

Com augmentar la teva seguretat en utilitzar xarxes wifi públiques
Avatar

CaixaBank

12 Agost, 2019


Encara que són molt fàcils d’utilitzar, les xarxes públiques poden ser un punt de vulnerabilitat que deixi exposades les nostres dades privades

Són com oasis en el desert. Les xarxes wifi públiques ens ofereixen connexió en moments en què volem accedir a Internet i no podem. Per exemple, quan se’ns han acabat les dades en el nostre telèfon mòbil. També quan viatgem fora de la Unió Europea i no volem patir les conseqüències del roaming. Si volem baixar-nos algun arxiu voluminós o treballar fora de casa, respirem alleujats en comprovar que hi ha un wifi gratuït disponible. Viatjar a bord d’un tren per llocs sense cobertura i poder connectar-se també és motiu de celebració per a molts.

Tenir disponible una connexió a Internet de manera gratuïta sempre és una alegria. Tanmateix, no tot són avantatges amb les xarxes wifi públiques o aquelles que detecta el nostre dispositiu i no requereixen una contrasenya per entrar. Precisament perquè són accessibles per a tot el món, són també un imant per a terceres persones interessades a accedir als dispositius que es connecten a aquests punts.

Cómo afectan las wifis públicas a nuestra seguridad

La majoria de les xarxes wifi públiques no requereix una autenticació per poder-se utilitzar. Per aquest motiu, un hacker que utilitzi la mateixa xarxa que nosaltres per connectar-se podria accedir a la informació no xifrada que compartim o fins i tot a les dades emmagatzemades al nostre equip. En altres paraules, podria observar i comprendre sense traves el que fem des del nostre dispositiu.

El tipus d’informació que es podria veure compromesa comprèn correus electrònics importants, informació financera i fins i tot les credencials que s’utilitzen per accedir a la xarxa d’una empresa. Això permet a qui la intercepta suplantar posteriorment la identitat del propietari per entrar en diferents sistemes.

En qualsevol cas, el perill d’accedir a una xarxa wifi no segura no solament té a veure amb un possible robatori de dades. També exposa el dispositiu que connectem a rebre malware. Per exemple, Kaspersky explica que alguns crackers aconsegueixen piratejar el punt de connexió perquè es mostri a la pantalla una finestra d’actualització d’un programa conegut quan l’usuari s’està connectant. En fer clic a la finestra, el malware comença a funcionar.

Com utilitzar una xarxa wifi gratuïta amb seguretat

Significa això que hem de dir adeu a les xarxes wifi gratuïtes? En absolut. Per fortuna, hi ha algunes mesures que es poden adoptar per augmentar la seguretat en usar-les i reduir les possibilitats d’exposar dades o dispositius a les males intencions de tercers.

Aquestes precaucions també s’han de prendre si intentem connectar-nos a una xarxa pública que requereixi una contrasenya per accedir-hi. Encara que té un grau més elevat de seguretat que una altra que no l’exigeixi, no deixa de ser un entorn de risc en el qual es connecten molts usuaris.

Una de les maneres més segures d’utilitzar una xarxa wifi pública és fer-ho mitjançant una xarxa privada virtual o VPN. Bàsicament, consisteix a crear una xarxa local per connectar un dispositiu a un sistema que no està físicament present, com pot ser el cas d’un treballador que es vulgui connectar a la xarxa de la seva empresa de manera remota.

Les xarxes VPN fins i tot permeten ocultar el lloc des del qual ens estem connectant. Normalment, els dispositius s’enllacen a un proveïdor d’internet i, des d’aquí, a un lloc web. En utilitzar una d’aquestes xarxes, la connexió des del proveïdor d’Internet s’adreçarà directament al servidor VPN i, des d’allà, partirà al seu destí a través d’una connexió que normalment estarà xifrada.

A la pràctica, l’adreça IP del dispositiu serà la del servidor VPN, per la qual cosa amb caràcter general semblarà que s’està connectant des d’allà. I el més important de tot: la informació que comparteixi el dispositiu amb la seva xarxa estarà encriptada i, per tant, protegida davant de tercers.

En resum, l’ús d’una xarxa VPN afegeix una capa extra de seguretat a la nostra connexió i és la millor opció que hi ha si hem d’accedir des d’una xarxa gratuïta a entorns amb informació sensible, com la xarxa de la nostra empresa o alguna aplicació financera.

En qualsevol cas, aquest mètode no és infal·lible i convé utilitzar sempre connexions el més segures possibles per accedir a aquest tipus d’entorns.

Algunes precaucions senzilles

A més de la utilització d’una VPN, es poden adoptar altres mesures molt senzilles per augmentar la seguretat dels dispositius, especialment en les seves connexions a xarxes no segures. Una d’elles consisteix a indicar a l’equip que ens estem connectant a una xarxa pública, una opció disponible a Windows per alertar el sistema que no estem utilitzant una de la nostra total confiança.

També convé comptar amb un antivirus actualitzat. Moltes d’aquestes aplicacions no només protegeixen els equips de malware, sinó que també detecten i bloquegen intents d’atac per part de tercers. Així mateix, és molt recomanable actualitzar els pedaços de seguretat que faciliten els fabricants del programa que utilitzem.

Hi ha altres portes que convé tancar per mantenir fora de perill les nostres dades i dispositius. Una d’elles és la sincronització en segon pla d’agendes, calendari, descàrregues de correu electrònic i realització de còpies de seguretat. Almenys mentre estiguem connectats a una xarxa wifi no segura, el millor és aturar-la per evitar que altres hi interfereixin.

Desactivar el sistema wifi dels dispositius quan es trobin lluny de les seves xarxes habituals és una altra precaució recomanable. S’ha de prendre en conjunt amb una altra: netejar la llista de punts d’accés memoritzats i deixar només els realment de confiança. La raó és senzilla. Tal com explica l’Oficina de Seguretat de l’Internauta, un atacant pot suplantar una xarxa wifi de la llista de preferits i aconseguir que el dispositiu s’hi connecti automàticament. Així, se situaria entre el punt de connexió i l’usuari. Sense saber-ho, aquest començaria a enviar-li informació sense cap mena de restriccions. La resta queda a la mercè de la imaginació del hacker i les seves intencions.

El sentit comú sol ser el millor conseller a l’hora d’augmentar la nostra seguretat en un món que cada vegada està més connectat. Disposar de la informació adequada ens ajudarà, a més, a multiplicar-la.

Accepto les condicions d'ús.