ECONOMIA

Com planificar les vacances? Comença amb un pressupost

Temps de Lectura: 5 minutos

Com planificar les vacances? Comença amb un pressupost
Avatar

CaixaBank

29 Maig, 2018


Compte enrere per a l’estiu i, també, per a l’organització de les vacances. Ja són aquí les temibles despeses que comporten el període estival i el bon temps, però… a l’estiu també es pot estalviar. Sobretot, cal tenir en compte que fer una bona planificació de la teva economia pot fer que els teus dies de relaxament siguin una experiència molt més agradable.

Un truc per divertir-se a l'estiu? Viure les vacances com si fos la primera vegada.

Viatges, hotels, activitats, menjars o escapades d’últim moment. Sens dubte, les vacances poden ser uns dies molt actius i atrafegats i la millor solució és posar-ho tot per escrit i planejar les vacances com cal. Segons l’Associació Europea de Planificació Financera (EFPA), la planificació amb antelació és essencial per gaudir d’unes vacances sense preocupacions. “Fer un pressupost realista, ajustat a la nostra capacitat econòmica, pot estalviar-nos molts maldecaps a l’hora d’afrontar els costos de l’estiu”, asseguren en el seu decàleg per estalviar a l’estiu.

Comencem: com elaborar el pressupost per a l'estiu

Agafa paper i bolígraf, que ha arribat l’hora de planificar l’economia per al viatge i preparar un pressupost. Per fer-ho, és molt important prestar atenció a diversos aspectes:

  • Decideix la destinació: cal prestar atenció als aspectes socials i econòmics del país on viatjarem, és a dir, el nivell de vida i el poder adquisitiu del lloc. De fet, tots ens hem preguntat alguna vegada quins són els països més cars per viatjar-hi. L’últim Informe de competitivitat de viatges i turisme del Fòrum Econòmic Mundial mesura el conjunt de factors i polítiques que permeten el desenvolupament sostenible del sector de viatges i turisme. Sens dubte, pot ser una eina molt útil per prendre decisions sobre la destinació.
  • Determina el mitjà de transport que faràs servir: la clau per escollir el millor mitjà de transport? Comparar, comparar i comparar. Valora totes les possibilitats de transport i contrasta quina és la més econòmica. En aquest punt també cal tenir en compte el factor temps i altres aspectes, com ara la gasolina si viatgem amb cotxe, la reserva de lliteres si el trasllat es fa amb tren, etc.
  • Considera les despeses d’allotjament: per fer-ho, és essencial tenir en compte les nostres necessitats i també els allotjaments disponibles a la destinació. Hi ha altres aspectes que també hem de tenir en compte: proximitat de l’allotjament a les atraccions turístiques o l’aeroport, comentaris i opinions d’altres viatgers, etc. El més important és comparar els preus i les característiques de diferents allotjaments i fer un balanç de les despeses.
  • Costos de menjar: valora també en el pressupost els costos de menjar que es tindran durant el viatge. No és el mateix menjar sempre en restaurants que tenir una cuina a l’allotjament on puguis cuinar.
  • Turisme, entreteniment i oci: planificar totes les activitats del viatge i calcular el seu cost permetrà incloure o descartar visites a llocs turístics, espectacles, etc. Valora i prioritza llocs que et suscitin més interès. Un bon mètode és numerar les activitats segons el seu grau d’interès.
  • Presta atenció a les possibles despeses extres: quan anem de viatge, moltes vegades comprem records i regals per a la família o els amics. És difícil definir aquest punt per endavant, però es pot assignar un pressupost màxim al qual cenyir-se a l’hora de gastar en possibles qüestions extres.
  • Ajornar pagaments: si és possible, i segons el producte o servei, es poden ajornar els pagaments per poder anar més relaxats durant les vacances.

Desconnectar, summament important

La planificació de les vacances és molt important i des de CaixaBank volem donar-te totes les claus per poder viatjar amb tota la tranquil·litat. Per descomptat, tenir tot el viatge programat i pressupostat ajudarà a viatjar amb més calma, però també cal que un mateix tingui clar que és moment de passar-ho bé, desconnectar i oblidar les nostres obligacions del dia a dia.

Arantza Pérez Mijares, psicòloga de Mijares Psicólogos i experta de Doctoralia, recomana “fer un reset i posar-nos en mode «experiència», de manera que estiguem disposats a viure el moment, a gaudir del que vingui sense prejudicis ni avançant esdeveniments”.

Un truc per divertir-se a l’estiu? Viure les vacances com si fos la primera vegada.

Accepto les condicions d'ús.