ECONOMIA

Quatre errors que has d’evitar en organitzar el teu casament i com pots pressupostar-lo bé

Temps de Lectura: 5 minuts

Quatre errors que has d’evitar en organitzar el teu casament i com pots pressupostar-lo bé
Avatar

CaixaBank

14 Octubre, 2024


Preparar un casament és tota una prova. D’una banda, hi ha la il·lusió de planificar un dels dies més importants en la vida d’una parella. De l’altra, els nervis i la incertesa que tot surti bé.

Tant si és el primer casament com si no ho és, sempre es poden cometre errors que, en realitat, són fàcilment evitables.

Quatre errors que no has de cometre en organitzar el teu casament

Oblidar-te dels terminis

Encara que no sempre en siguem conscients, preparar un casament és una qüestió de terminis, que convé planificar de manera adequada. Els més importants són els que concerneixen la cerimònia, sobretot si es vol que coincideixi amb la celebració.

Moltes parelles cometen l’error de tancar una data amb l’espai on se celebrarà el banquet o la festa sense tenir en compte la de la cerimònia, perquè pensen que aquesta no suposa cap problema.

Tanmateix, els terminis que manegen alguns jutjats, esglésies o ajuntaments es poden allargar considerablement. Això es deu a qüestions com ara molta demanda, que pot endarrerir la disponibilitat de dates, o els tràmits previs, que es poden demorar, com la gestió de l’expedient matrimonial.

Per això, la millor opció és informar-se adequadament per disposar del marge de temps suficient i, llavors sí, reservar les dates necessàries.

També és important tenir clar en quin règim econòmic es vol formalitzar el matrimoni: en funció del territori, se n’aplica un o altre per defecte, per la qual cosa pot ser necessari acudir al notari abans de l’enllaç per triar el règim matrimonial preferit.

Contractar un espai sense tenir en compte els convidats

Aquest és un error que cometen moltes més parelles del que sembla. És fàcil idealitzar el lloc on es vol celebrar un casament.

El problema ve quan el recinte no està preparat per rebre un cert nombre de convidats perquè no té la infraestructura o el personal necessari. També es pot donar el cas contrari: la mida de l’esdeveniment no és suficient i la gerència rebutja acollir-lo.

Sempre és recomanable que la parella faci una llista prèvia de les persones que volen que els acompanyin aquest dia. Encara que no sigui la llista definitiva de convidats, permet fer-se una idea de l’abast de l’esdeveniment i cercar localitzacions que hi concordin.

Senyalitzar serveis en efectiu i sense contracte

Fotògrafs, floristes, músics, perruqueria… els proveïdors que es poden arribar a contractar per a un casament són nombrosos i molt variats. Amb tots ells és necessari formalitzar una data i, per fer-ho, solen requerir el pagament d’un senyal per endavant.

En aquest sentit, és important que quedi constància que s’ha fet un pagament a compte. Per aquesta raó, el més recomanable és fer el pagament a través de transferència bancària o un altre mètode similar que serveixi com a justificant que, efectivament, s’ha efectuat.

Reflectir les condicions negociades i els serveis que es rebran en un contracte també és més que aconsellable. És la millor manera de protegir-se davant qualsevol incompliment

No fer un pressupost (ni comptar amb els impostos)

Un pressupost és, potser, el document més important per a un casament, especialment si l’esdeveniment tindrà una certa mida. No comptar-hi es pot convertir en un problema seriós, ja que en un casament les despeses es poden arribar a disparar fàcilment si no es controlen.

Una altra badada habitual té a veure amb els impostos associats als regals del casament. Efectivament, aquests obsequis es veuen sotmesos a impostos, tant si es tracta de transferències de diners com d’entregues en metàl·lic o regals en espècie. Tots estan subjectes a l’impost de successions i donacions i, en funció del tipus d’obsequi, es pot veure sotmès també a altres tributs, com ara la plusvàlua municipal.

De fet, és possible que, si l’Agència Tributària considera que es tracta d’un increment del patrimoni injustificat, aquesta requereixi que els regals s’incloguin en la declaració de la renda.

Per aquesta raó, és convenient guardar tots els justificants dels regals rebuts i les factures relacionades amb el casament, ja que poden ser útils en aquesta tessitura.

Consells per pressupostar bé un casament

Ja sabem que un pressupost és imprescindible per organitzar un casament sense sobresalts. Com es pot fer bé?

Tenir en compte les despeses i el capital disponible

És important quadrar correctament les despeses en què s’incorrerà amb el capital disponible i l’estalvi que es pot arribar a generar fins que calgui fer els pagaments.

En aquest sentit, és millor ser realistes: s’ha de destinar al casament una quantitat que no suposi un desemborsament desmesurat ni que perjudiqui l’economia familiar de manera excessiva.

No s’ha de pecar tampoc d’optimisme en tenir en compte els regals que es rebran, ja que poden no assolir les quantitats que s’esperen.

Ser com més exhaustius millor

A l’hora de reflectir les partides de despesa en el pressupost, cal ser tan exhaustius com es pugui. Són molts els detalls que cal tenir en compte a l’hora de preparar un casament i convé deixar-los reflectits des d’un principi. Per identificar-los, és important informar-se bé: consultar més parelles que s’hagin casat fa poc pot servir de guia.

A l’hora de reflectir-los en el pressupost, és molt útil establir categories que distingeixin entre despeses imprescindibles, necessàries i opcionals. Així, si és necessari ajustar-ne alguna o fins i tot eliminar-la, sempre resultarà més fàcil establir prioritats. També és recomanable comparar preus per trobar el que millor s’ajusti al pressupost i cercar referències que avalin la feina de cada proveïdor.

I la lluna de mel? No s’ha de deixar mai al marge, encara que és probable que mereixi el seu propi pressupost de viatge a part per controlar les despeses relacionades.

Deixar un marge per als imprevistos

En un casament sempre poden sorgir imprevistos. Per exemple, un proveïdor pot fallar a causa de força major i és necessari contractar-ne un altre que no ofereixi els mateixos preus.

Fins i tot és fàcil que sorgeixin despeses que no estaven establertes en un principi.

Tenir una petita partida de despeses dedicada als imprevistos en el pressupost és una seguretat afegida que pot ser molt tranquil·litzadora arribat el moment.

Accepto les condicions d'ús.