Després de la irrupció de la pandèmia de COVID-19, la necessitat de comptar amb empreses sostenibles i rendibles s’ha disparat. Són objecte de desig dels inversors, ja que són capaces de cuidar el medi ambient i generar un impacte positiu a l’entorn en què operen gràcies a una gestió ètica que, a més, reporta beneficis econòmics.
El 2021, moltes companyies s’han llançat a aplicar a la seva estratègia els criteris ESG (ambientals, socials i de govern corporatiu, per les seves sigles en anglès) per millorar el seu compromís amb la gestió responsable. Però, com podem saber si els compleixen de debò?
Moltes empreses, en el seu afany de demostrar que els apliquen a la seva activitat diària, fan públiques nombroses dades, algunes irrellevants, que contribueixen a generar més soroll i a fomentar l’anomenat Greenwashing, en què s’ofereix una imatge de corporació “verda” i sostenible quan la realitat és una altra.
Però hi ha proveïdors independents de qualificacions ESG com, per exemple, MSCI, Sustainalytics o Thomson Reuters, que mesuren si una companyia es pot adscriure als criteris ESG, encara que cadascuna pondera aspectes diferents en les seves qualificacions.
A això, s’hi sumen els índexs com el Dow Jones Sustainability Index (DJSI) o el FTSE4Good, que identifiquen i classifiquen les empreses més sostenibles del món.
És important que les empreses apliquin criteris de transparència a l’hora d’informar de la seva activitat financera i no financera, a més de detallar les característiques de productes o serveis, els processos de producció i el seu impacte sobre el medi ambient i a la comunitat.