ECONOMIA

Comptes bancaris per a nens: tot el que has de saber

Temps de Lectura: 4 minuts

Comptes bancaris per a nens: tot el que has de saber
Avatar

imaginKids

20 Novembre, 2023


És tot un esdeveniment: obrir un compte bancari per a un nen marca, en certa manera, un pas més en el seu creixement. Si creus que ha arribat el moment que el teu fill o filla en tinguin un, et resolem els dubtes més freqüents que solen sorgir:

Un menor pot obrir el seu propi compte?

La resposta a aquesta pregunta és no: encara que un menor pot tenir un compte a nom seu, no pot obrir-lo. Això és perquè els menors no tenen capacitat legal per contractar productes financers.

Encara que el menor té capacitat jurídica, no té capacitat d’actuar. Això significa que no se li permet obrir, pels seus propis mitjans, un compte a nom seu. Els encarregats de fer-ho hauran de ser els seus pares (o, si no, els tutors degudament acreditats), que són els qui tenen la pàtria potestat i representen el menor a efectes legals, segons el Codi civil.

En cas de divorci, l’habitual és que ambdues parts mantinguin la pàtria potestat sobre el nen, encara que normalment l’exercirà qui tingui atribuïda la custòdia. Per tant, serà qui, en circumstàncies normals, s’encarregui de sol·licitar l’obertura del compte.

Qui és el titular del compte d'un menor?

El menor podrà constar com a titular del compte, encara que seran els seus pares o tutors els qui apareixeran com a representants legals i tindran accés al compte fins que faci 18 anys.

Això és així perquè, en el moment en què un menor compleix la majoria d’edat, adquireix capacitat d’actuar i passa a exercir els drets sobre el seu compte bancari. Si els qui eren els seus representants legals volen seguir intervenint en el compte, podran fer-ho si el titular sol·licita que constin com a autoritzats.

Mentre no compleixi la majoria d’edat, el menor podrà fer ingressos al compte, però no podrà fer reintegraments, que hauran de ser ordenats pels seus pares o tutors. A partir dels 14 anys, això sí, alguns comptes ofereixen la possibilitat que disposi d’una targeta de dèbit que poden controlar els seus pares o tutors en qüestions com el límit de diners que poden treure o pagar.

Si són els avis, oncles o altres familiars els qui volen ajudar el menor a estalviar, no podran obrir un compte bancari a nom seu, encara que podran optar per altres alternatives, com els plans d’estalvi.

Quina documentació es necessita per obrir un compte bancari per a nens?

Cal aportar una sèrie de documents per obrir un compte bancari a un menor a Espanya:

  • DNI o NIF del representant legal i documentació que acrediti la seva representació: si són els pares els qui obren el compte, el llibre de família serveix per acreditar la seva representació del menor. I si parlem d’un altre tipus de representant o tutor legal, caldrà presentar la documentació corresponent.

Avantatges dels comptes bancaris per a nens

Obrir un compte als més petits pot ajudar a iniciar-los en el món de les finances i a estalviar per a quan ho necessitin. Es tracta de dues qüestions que poden semblar supèrflues, però no ho són. De fet, crear hàbits financers saludables des de la infància els pot ajudar a millorar el seu benestar en el futur.

Una dada: sabies que els nens que disposen d’un compte bancari obtenen millors resultats en matèria d’educació financera a les proves PISA? A Espanya, el 55% dels alumnes que van fer aquestes proves tenia un d’aquests productes financers bàsics per guardar els estalvis.

Obrir un compte bancari per a nens els ajudarà a generar l’hàbit de l’estalvi, a familiaritzar-se amb l’operativa financera i també a tenir un coixí per als seus estudis, viatges o altres activitats, que els ajudarà a construir el seu futur. A més, un compte bancari sempre és més segur que una guardiola.

Per això et recomanem consultar les condicions del compte imaginKids, perfecte perquè els més petits estalviïn de cara al seu futur. Si et decideixes a obrir-lo, recorda que hauràs d’anar a una oficina CaixaBank i portar el teu DNI, el del nen i el llibre de família.

Accepto les condicions d'ús.