ECONOMIA

“D’Un, dos, tres” a “¡Boom!”: els concursos que més diners han repartit a la televisió

Temps de Lectura: 4 minuts

“D’Un, dos, tres” a “¡Boom!”: els concursos que més diners han repartit a la televisió
Avatar

CaixaBank

21 Novembre, 2023


Des del mític El precio justo fins al longeu Saber y ganar, passant per ¡Boom! o Pasapalabra, els concursos de la televisió a Espanya han canviat la vida de molts dels participants. Tant és així que un equip d’espanyols va aconseguir el rècord Guinness per haver guanyat el premi més gran de la història de la televisió arreu del món. Els concursos de televisió poden arribar a durar dècades en emissió (Saber y ganar va començar a emetre’s ja en fa gairebé tres) i fins i tot mudar-se de cadena.

Tot i que no sempre és fàcil calcular ben bé quants diners han repartit en tots els seus programes, un cop d’ull als premis més grans ajuda a fer-se una idea de quins són els espais que més diners han repartit a la televisió.

Durant el Dia Mundial de la Televisió, ens acostem a la petita pantalla per conèixer-ne els noms. Ja t’avancem, però, que a Espanya hi ha dos programes que se n’emporten la palma: ¡Boom! i Pasapalabra.

"¡Boom!", un programa de rècord Guinness

Bòtnia és el nom d’un golf situat entre Suècia i Finlàndia. També és una paraula que val un rècord Guinness. No és pas perquè aquest golf sigui el més gran o el més ample del món: Bòtnia va ser la paraula que va permetre a Los Lobos, un grup de participants en el concurs ¡Boom! d’Antena 3 TV, encertar l’última pregunta del programa.

Després de guanyar el pot el juliol de 2019, van acumular un total de 6.689.700 euros en premis: la quantitat de diners més gran que s’havia guanyat mai fins llavors en un concurs de televisió al món.

Los Lobos també van guanyar un altre rècord Guinness: el de més programes consecutius guanyats en un concurs de televisió. Van encadenar ni més ni menys que 300 victòries.

També ¡Boom! va lliurar grans quantitats de diners a altres concursants, com ara Los RockCampers, que van acumular 2.326.500 euros en la seva aparició en el concurs.

"Pasapalabra", el premi en solitari més elevat

Juntament amb ¡Boom!, Pasapalabra es distingeix per l’abundància dels premis que lliura als participants que aconsegueixen completar la seva famosa «rosca» de paraules. El març de 2023 Rafa Castaño ho va fer d’una tirada i va guanyar 2.272.000 euros.

El sevillà ja era un veterà dels concursos quan va aconseguir la fita de guanyar ell tot sol la tercera quantitat més elevada en un d’aquests programes, només darrere de Los Lobos i Los RockCampers: anys abans ja havia aconseguit 65.000 euros a Saber y ganar.

També a Pasapalabra trobem un altre dels participants que més diners s’han emportat d’un concurs: Eduardo Benito havia aconseguit el 2006 la quantitat de 2.190.000 euros, i ho va fer el primer dia que va acudir al programa.

Tant ¡Boom! com Pasapalabra acumulen els premis més elevats lliurats a concursants de televisió a Espanya. Als ja esmentats s’hi afegeixen diversos guanyadors que han rebut entre un i dos milions d’euros, com ara David Leo (1.866.000 euros a Pasapalabra) o Los Dispersos (1.564.400 euros a ¡Boom!).

Premis per sota del milió

Molts altres concursos de televisió han donat grans alegries als concursants en forma de premis abundants, encara que per sota del milió d’euros. En aquesta última categoria hi ha altres programes com ara Atrapa un millón, el longeu Saber y ganar o Quién quiere ser millonario.

A Atrapa un millón, dos germans van guanyar 300.000 euros l’any 2011, el premi més gran lliurat pel programa en totes les seves temporades en antena. Sobre la taula, però, hi va arribar a haver fins a dos milions d’euros en un programa especial, que finalment no va guanyar ningú.

Poc més de 300.000 euros —o, més aviat, el seu equivalent en pessetes, 50 milions— s’havia emportat un concursant de Quién quiere ser millonario ja l’any 2000.

En els seus 7.000 programes i 27 anys en emissió, Saber y ganar ha lliurat uns vuit milions d’euros en premis. El més gran se’l va emportar David Díaz, que el 2021 va aconseguir un total de 196.190 euros, al davant d’Óscar Díaz, que havia acumulat prèviament 176.190 euros en premis. Tots dos van aconseguir aquestes quantitats després de concursar durant 200 programes, el límit de participació permès a Saber y ganar.

"Un, dos, tres" i "El precio justo", grans premis en espècie

Altres concursos més antics també havien lliurat premis molt generosos, que fins i tot superaven en valor els atorgats per altres programes dècades més tard.

És el cas d’El precio justo: el 1989 un concursant es va emportar un aparador que incloïa diversos cotxes, un vaixell i un viatge espacial al qual només podien accedir vint persones arreu del món, entre altres premis, i valorat en més de 36 milions de pessetes.

Sumats als 4 milions de pessetes que havia obtingut en aparadors anteriors, el premi va arribar a superar 40 milions de pessetes —més de 240.000 euros.

El 1992 Un, dos, tres va lliurar un valuós premi, i va ser per partida doble: la carabassa Ruperta amagava un cotxe, 5 milions de pessetes —30.000 euros—, un apartament a Xàbia (Alacant) i un iot.

És el botí que es van emportar tant els concursants que hi havia a la taula al costat de Jordi Estadella com els «patidors», que concursaven ocults. Si bé es desconeix el valor exacte dels premis, de segur van arribar a superar els lliurats en molts concursos més moderns.

Accepto les condicions d'ús.