INNOVACIÓ

Com evitar les estafes més habituals per Bizum

Temps de Lectura: 4 minuts

Com evitar les estafes més habituals per Bizum
Avatar

Information Security CaixaBank

21 Juny, 2023


Bizum és un sistema segur d’enviament de diners entre particulars a través del telèfon mòbil, i també serveix per fer pagaments en comerços. És una manera ràpida, segura, molt còmode i cada vegada més popular d’enviar diners, i és precisament això últim el que crida l’atenció dels ciberdelinqüents.

Aquestes són les estafes més habituals mitjançant Bizum.

Compravenda en pàgines mitjançant Bizum

Ja el 2021, l’Oficina de Seguretat de l’Internauta advertia d’una nova estafa a través de Bizum, relacionada amb les plataformes de compravenda d’articles de segona mà. La mecànica es basava en el fet que a Bizum es poden demanar diners a coneguts, però són aquests últims els que han d’aprovar la transacció.

La víctima, la Paloma, posa a la venda un objecte de segona mà. En Pau, el delinqüent, li diu que hi està interessat i proposa a la Paloma abonar-li l’import per Bizum per reservar el producte. A la Paloma li sembla perfecte. L’estafa? Que en Pau no envia diners, sinó una sol·licitud perquè la Paloma li enviï diners a ell.

Per evitar aquesta estafa, és important llegir bé els avisos del telèfon. No és el mateix “Pau t’ha enviat 10 euros”, un missatge en què no fa falta fer res, que “Pau vol que li enviïs 10 euros”. Segons l’OSI, també pot ser d’ajuda verificar els perfils de Milanuncios, Vinted o Wallapop.

Enviar diners per endavant

És important desconfiar de qui demana diners per endavant per a alguna cosa, encara que la seva sol·licitud sembli correcta.

L’Olga vol comprar un moble i veu que en Jaume en ven un. El que passa és que, com que es tracta d’un moble molt gros, en Jaume demana l’import que li costarà enviar-lo. L’estafa? Que el moble no existeix i en Jaume, tampoc. Una vegada l’Olga envia els diners per als ports, el perfil la bloqueja.

Les pàgines i aplicacions de compravenda solen incorporar mètodes interns de pagament, de manera que són aquestes mateixes les que organitzen els enviaments.

La falsa devolució

Aquesta estafa consisteix a contactar amb la víctima per demanar la devolució d’una quantitat enviada per error a aquest telèfon. Com que Bizum funciona amb la identitat del telèfon, és relativament fàcil enviar un WhatsApp a la víctima. Una modalitat d’aquesta estafa consisteix en l’enviament d’una quantitat petita de diners, seguida d’una sol·licitud de devolució d’una quantitat superior.

Sí que és possible que algú hagi rebut diners a través de Bizum per error i que la persona que els ha enviat en demani la devolució. Al cap i a la fi, n’hi ha prou amb equivocar-te en un número. Tanmateix, abans d’enviar convé anar a l’aplicació que gestiona Bizum per veure els diners que hi han entrat, localitzar el moviment i verificar que ha existit.

Enginyeria social amb dades reals

Cal anar amb compte amb la informació que pugem a internet i amb qui la compartim, perquè hi ha estafes de sol·licitud de diners per Bizum que utilitzen dades públiques.

L’endemà que la Marta posés a les xarxes socials que es comprava un abric, li arriba un SMS de sol·licitud de diners. Diuen que són de l’empresa que envia l’abric i que contacten amb ella per pagar els ports. Com que la Marta sí que ha comprat un abric que encara no ha arribat, cau en la trampa.

Com evitar ser víctimes d’aquestes estafes? Per començar, mai no s’ha de compartir el número de telèfon personal ni cap altra dada vulnerable. I, per descomptat, no s’ha d’anunciar a les xarxes socials que es farà alguna cosa.

Què faig si he estat víctima d'una estafa a través de Bizum?

Convé que qui hagi estat víctima d’una estafa d’aquesta mena es posi en contacte amb la seva entitat bancària. Posteriorment, amb l’extracte i els detalls del moviment, ha d’anar a la comissaria més pròxima per interposar la denúncia corresponent.

A més, és important advertir la pàgina web o aplicació que un dels seus usuaris ha comès un delicte, bé perquè l’expulsin o bé perquè prenguin mesures legals. També és important comentar-ho amb coneguts i familiars, advertir-los de l’estafa i explicar-los com s’hi ha caigut, per evitar que els passi a altres.

Accepto les condicions d'ús.