SOSTENIBILITAT

Consells per estalviar aigua a casa

Temps de Lectura: 3 minuts

Consells per estalviar aigua a casa
Avatar

CaixaBank

21 Març, 2022


L’aigua és un recurs limitat amb una enorme influència en tots els aspectes relacionats amb la vida. Des de l’equilibri mediambiental que manté el nostre planeta com un lloc habitable, fins a la producció d’aliments o la indispensable hidratació dels éssers vius, la seva presència és necessària a tot arreu.

Estalviar aigua és una de les maneres que tenim al nostre abast per preservar aquest recurs tan valuós. El fet cert és que podem fer-ho des de casa nostra, ja que, si ho veiem en xifres, una simple dutxa de deu minuts suposa el consum d’uns 200 litres d’aigua i posar el rentaplats, fins a uns 50 litres. I això són moltes ampolles d’aigua en gestos quotidians.

Reduir el consum d’aigua a la llar és tan fàcil com seguir alguns consells d’estalvi que, de mica en mica, s’aniran convertint en hàbits. Encara que al principi ens exigeixin aturar-nos a pensar una mica abans d’obrir una aixeta o d’activar un electrodomèstic, la pràctica farà que aquests gestos ens surtin de manera natural.

A la cuina

  • Fes servir el rentaplats (i omple’l)

Encara que sembli tot el contrari, el rentaplats és més eficient que nosaltres a l’hora de rentar els plats, cosa que acostumen a fer amb l’aixeta oberta. Fa servir molta menys aigua, fet que suposa un estalvi mitjà de més de 30 litres al dia. Això serà així sempre que l’omplim: accionar dos rentaplats a mitja càrrega pot consumir més aigua i energia que un de complet, talment com passa amb la rentadora. També convé seleccionar programes ecològics que, tot i que inverteixen més temps a completar la rentada, són capaços d’estalviar més aigua i energia.

  • Aprofita l’aigua per regar

Si deixes córrer l’aigua abans d’omplir una gerra o una ampolla per beure, no la desaprofitis. Com tampoc la que raja mentre t’esperes que surti l’aigua calenta. Recull-la en un recipient, com ara una galleda, i fes-la servir després per regar les plantes. Si tens peixos, també la pots aprofitar per renovar l’aigua de la peixera.

Al bany

  • No utilitzis el vàter com a paperera

Si cada cop que fas servir un bastonet o un cotó el llences al vàter i acciones la cisterna, estaràs malgastant entre 7 i 26 litres d’aigua, depenent del model. Col·locar una paperera al bany t’ajudarà a estalviar aigua i diners.

  • Dutxa’t en lloc de banyar-te (però no et passis)

Aquest és un consell bàsic que ja hauríem de seguir tots des de fa anys. Tanmateix, cal fer-ho amb cautela: una dutxa que duri més de 15 minuts consumirà més aigua que el que costaria omplir la banyera.

  • Tanca l’aixeta

En rentar-te les dents, en afaitar-te, en rentar-te o en dutxar-te. No deixis rajar l’aigua mentre t’ensabones i fes servir un got per glopejar. Són dos gestos molt senzills que poden estalviar molts litres d’aigua cada dia. Assegura’t també que l’aixeta queda ben tancada, tant a casa com en un lavabo públic.

Al jardí

  • Aprofita l’aigua de pluja

Regar no significa sempre haver de recórrer a l’aigua de la xarxa. Col·locar bidons o instal·lar un dipòsit al jardí t’ajudarà a recollir l’aigua de pluja i després podràs utilitzar-la per mantenir-lo en perfectes condicions sense haver d’obrir cap aixeta. La clàssica regadora és una manera magnífica d’hidratar algunes zones del jardí i d’aprofitar l’aigua emmagatzemada.

  • Utilitza reg per degoteig

Els sistemes de reg per degoteig, gota a gota, són més eficients en l’estalvi d’aigua que no pas els d’aspersió, segons un estudi de la Universitat de Colorado. En concret, la seva eficiència supera el 90 %, davant el 50 %-70 % dels aspersors. Es tracta de dispositius que distribueixen un flux d’aigua limitat i a baixa pressió a les arrels de les plantes. És a dir, allà on es necessita.

  • Rega de manera intel·ligent

Hi ha sistemes intel·ligents que fan servir sensors per regar només quan és estrictament necessari. A l’estiu, regar en els moments en què el sol encara no escalfa gaire, com a primera hora del dia o a la nit, ajudarà a evitar una ràpida evaporació de l’aigua.

Si segueixes aquests consells, et resultarà molt fàcil estalviar una quantitat important d’aigua. Per fer-te una idea més aproximada de la quantitat real, pots calcular la petjada hídrica de casa teva molt fàcilment.

Hi ha algunes eines online que et faciliten la tasca, com ara aquesta calculadora de Fundación Aquae. Només cal introduir-hi algunes dades per saber el consum anual d’aigua de la teva llar i comparar-ho amb la mitjana mundial.

Accepto les condicions d'ús.