SOSTENIBILITAT

Consells per estalviar aigua a casa

Temps de Lectura: 5 minutos

Consells per estalviar aigua a casa
Avatar

CaixaBank

19 Març, 2021


L’aigua és vida. Així de senzill. La seva presència és el primer que busquem en un planeta com a indici que pugui acollir vida. És més: una mica més de la meitat del nostre cos és aigua, un percentatge que encara és més gran en parts com el nostre cervell (75-85 %) o ulls (90-95 %). Sembla clar que l’aigua és un recurs més que valuós per als que habitem la Terra: és imprescindible per a la nostra supervivència.

El problema que es planteja amb l’aigua és que es tracta d’un recurs limitat, però amb una enorme influència en tots els aspectes relacionats amb la vida. Des de l’equilibri mediambiental que manté el nostre planeta com un lloc habitable, fins a la producció d’aliments o la indispensable hidratació dels éssers vius, la seva presència és necessària a tot arreu.

Aquesta és la raó per la qual és tan important que ens assegurem que mai ens faltarà aigua. L’ONU ha convertit aquesta fita en un dels seus Objectius de Desenvolupament Sostenible, concretament el número 6. Això vol dir que garantir la disponibilitat d’aigua és crucial per desenvolupar una vida pròspera per a tothom, així com per preservar el planeta.

La bona notícia és que tots podem contribuir a aquesta tasca. Estalviar aigua és una de les maneres que tenim al nostre abast per preservar aquest recurs tan valuós i podem fer-ho des de la nostra pròpia casa. Una simple dutxa suposa el consum d’uns 200 litres d’aigua. Fer servir el rentaplats? Fins a 50 litres. Això són moltes ampolles d’aigua en gestos quotidians.

Reduir el consum aigua a la nostra llar és tan fàcil com seguir alguns consells d’estalvi que, a poc a poc, s’aniran convertint en hàbits. Encara que al principi ens exigeixin parar-nos a pensar una mica abans d’obrir una aixeta o d’activar un electrodomèstic, la pràctica ens portarà a fer-ho d’una manera natural. I el planeta ho agrairà.

A la cuina

– Utilitza el rentaplats (i omple’l)

Encara que sembli el contrari, el rentaplats és més eficient que nosaltres en rentar els plats, cosa que acostumem a fer amb l’aixeta oberta. Utilitza molta menys aigua, fet que suposa un estalvi mitjà de més de 30 litres al dia. Això serà així sempre que l’omplim: accionar dos rentavaixelles a mitja càrrega pot consumir més aigua i energia que un de complet, una cosa semblant al que passa amb la rentadora. També convé seleccionar programes ecològics, que, tot i que inverteixen més temps a completar el rentat, són capaços d’estalviar més aigua i energia.

– Aprofita l’aigua per regar

Si deixes córrer l’aigua abans d’omplir una gerra o una ampolla per beure, no tens per què desaprofitar-la. Tampoc la que surt mentre esperes que aparegui la calenta. Recull-la en un recipient, com ara una galleda, i utilitza-la després per regar les plantes. També pots destinar a aquest fi l’aigua de la peixera que canviïs o, fins i tot, la que recullen els deshumidificadors.

Al bany

– No utilitzis el vàter com a paperera

Si cada vegada que utilitzes un bastonet o un cotó el llences al vàter i fas anar la cisterna, estaràs malgastant entre set i 26 litres d’aigua, en funció del model. Pensa-t’ho bé la pròxima vegada i col·loca una paperera al bany.

– Dutxa’t en lloc de banyar-te (però no et passis)

Aquest és un consell bàsic que tots ja hauríem de seguir des de fa anys. Tot i així, cal fer-ho amb cautela: una dutxa que es prolongui durant més de 15 minuts consumirà més aigua que omplir la banyera. Recorda-ho quan estiguis sota l’aigua calenta ben a gust.

– Tanca l’aixeta

Quan et rentis les dents, t’afaitis, et rentis o et dutxis. No deixis córrer l’aigua mentre t’ensabones i utilitza un got per glopejar. Són dos gestos molt senzills que poden estalviar molts litres d’aigua cada dia. Assegura’t també que queda ben tancada tant si la fas servir a casa com en un lavabo públic.

Al jardí

– Aprofita l’aigua de pluja

Regar no vol dir recórrer sempre a l’aigua de la xarxa. Posar bidons o instal·lar un dipòsit t’ajudarà a recollir l’aigua de pluja i utilitzar-la després per mantenir el jardí en perfectes condicions sense necessitat d’obrir una aixeta. La clàssica regadora és una manera magnífica d’hidratar algunes zones del teu jardí i aprofitar l’aigua guardada.

– Utilitza reg per degoteig

Els sistemes de reg per degoteig són més eficients en l’estalvi d’aigua que els d’aspersió, segons un estudi de la Universitat de Colorado. En concret, la seva eficiència supera el 90 %, respecte al 50 % – 70 % dels aspersors. Es tracta de dispositius que distribueixen un flux d’aigua limitat i a baixa pressió a les arrels de les plantes. És a dir: allà on es necessita.

– Rega de manera intel·ligent

Hi ha sistemes intel·ligents que empren sensors per regar només quan és estrictament necessari. A l’estiu, regar en aquells moments en què el sol no escalfa gaire, com a primera hora del dia o la nit, ajudarà a evitar una ràpida evaporació de l’aigua.

Si segueixes aquests consells, et resultarà molt senzill estalviar una important quantitat d’aigua. Per fer-te una idea més aproximada de la quantitat real, pots calcular fàcilment la petjada hídrica de casa. Hi ha algunes eines online que et faciliten la tasca, com aquesta calculadora de Fundación Aquae. Tan sols introduint algunes dades, et permetrà saber el consum anual d’aigua a casa teva i comparar-lo amb la mitjana mundial.

Les grans gestes comencen amb petits passos, així que comença per no perdre de vista l’aigua en els teus actes quotidians. És una gran manera d’assegurar el futur del planeta i els seus habitants.