ECONOMIA

Consells sobre la ciberseguretat a #FinanzasXaFollowers

Temps de Lectura: 5 minutos

Consells sobre la ciberseguretat a #FinanzasXaFollowers
Avatar

CaixaBank

18 Desembre, 2018


La banca electrònica, també coneguda com a banca en línia, e-banking o banca virtual, consisteix en la possibilitat de consultar i fer operacions bancàries a través d’Internet. Ofereix molts i grans avantatges: es pot accedir al banc 24 hores al dia, 7 dies a la setmana i suposa un gran estalvi de temps i diners, tant per als clients com per als bancs. A priori, també pot presentar alguns dubtes, com ara la possible sensació d’inseguretat, que podria provocar una certa desconfiança cap a la banca en línia.

Per evitar aquestes sensacions, el tercer capítol de “Finances per a followers”, el programa de CaixaBank per impulsar l’educació financera, tracta precisament el tema de la ciberseguretat. Després dels dos primers vídeos de la sèrie, que se centraven en els conceptes de pressupost familiar i inversió, els presentadors Javier Muñiz i Rosa del Blanco compten ara amb la participació de la cantant Marina Jade per donar-nos alguns consells per operar per Internet de manera segura.

Phishing, protecció abans de res

Amb l’ajuda d’uns aneguets de goma, els presentadors ens expliquen de forma molt gràfica què és el phishing, una tècnica fraudulenta que consisteix a “suplantar la identitat del nostre banc i robar-nos utilitzant les nostres dades”, explica Rosa del Blanco.

La paraula és un neologisme que en anglès sona igual que fishing (pescar), ens explica Javier Muñiz, perquè la pràctica més habitual és imitar el web del banc, enviar-nos un correu electrònic en nom seu demanant les nostres dades i, senzillament, esperar que algú piqui. Davant d’això, cal prevenir i aplicar certes normes per protegir-nos. Finances per a followers ens ofereix quatre grans consells:

  1. No donis les teves dades a desconeguts. Si no ho fem al carrer, en el món real, tampoc hem d’anar donant les nostres dades en el món virtual.
  2. Mantingues actualitzada la teva app bancària. Com més actual sigui la versió de l’aplicació que fas servir al teu telèfon mòbil, més segura serà. I si et connectes al teu banc des de l’ordinador, fes servir sempre un antivirus.
  3. Utilitza claus complexes i no habituals. Sempre és millor tenir contrasenyes que combinin majúscules i minúscules, lletres i números, i caràcters especials. Mai no utilitzis claus fàcils d’endevinar, com el teu aniversari, el teu número de DNI o 123456.
  4. El teu banc mai no et demanarà les teves dades. Així que, si reps una trucada o un correu electrònic que et sol·liciti les teves dades, no les donis, no contestis i no facis clic en cap enllaç.

En efecte, quan ens connectem des del nostre ordinador, sempre serà millor escriure nosaltres mateixos l’adreça del nostre banc en el navegador, sense clicar en enllaços. I també haurem de fixar-nos que l’adreça sigui un URL segur, que comenci per “https”, com per exemple https://www.caixabank.es/index_es.html. Finalment, quan acabem de fer les nostres operacions, cal tancar sempre la sessió. Si seguim aquests consells, operar amb la banca en línia serà igual de segur que anar al banc en persona.

“Finances per a followers” tornarà molt aviat amb una nova entrega, i recorda seguir el hashtag #FinanzasXaFollowers i el perfil de CaixaBank a Twitter, @caixabank, per estar informat.

Accepto les condicions d'ús.