Esport, salut i treball. Les empreses espanyoles aposten cada vegada més per oferir als seus empleats la possibilitat de practicar alguna activitat física compartida dins o fora de l’horari laboral.
Aquestes iniciatives milloren la salut dels empleats, però també serveixen per establir un tipus de llaços entre les persones que només es creen quan es fa conjuntament una activitat amb la finalitat d’aconseguir un objectiu comú. A més, aquestes pràctiques proporcionen als treballadors la possibilitat de relacionar-se en un context més informal i distès, fomentant així un sentiment de pertinença a l’empresa.
Entre aquestes activitats compartides, el running destaca com una de les més habituals per dues raons: no cal un espai específic per practicar-lo i el material bàsic per al seu desenvolupament és mínim. A més, resulta idoni també pels valors que promou: l’esforç, la perseverança i l’afany de superació personal que es troben en l’ADN de moltes companyies.
La idea d’unir esport amb empresa va sorgir als Estats Units i és relativament recent. A poc a poc s’ha anat convertint en un dels binomis més característics d’un país on la filosofia Great Place to Work està molt arrelada. Segons un estudi de la Universitat de Harvard, la inversió de les empreses en activitats esportives compartides per als seus empleats té un clar retorn en dues àrees fonamentals com són la reducció dels costos mèdics (per cada dòlar gastat s’estima que l’empresa n’estalvia 3,27) i la reducció de l’absentisme laboral.
A Espanya, conciliar la pràctica de l’esport amb la vida laboral segueix sent poc habitual. Segons un estudi realitzat per Vivaz-Línea Directa Aseguradora sobre el sedentarisme al nostre país, el 60 % dels espanyols entre 18 i 65 anys admet no practicar esport amb regularitat. D’entre ells, el 23 % no fa cap activitat física. La falta de motivació i l’alta càrrega de treball són les excuses més habituals esgrimides pels enquestats per justificar aquesta actitud.
L’esport ajuda a les persones a gestionar millor les càrregues de treball, a manejar l’estrès i a reforçar la confiança en si mateixes. Beneficis, tots ells, que fan millorar la productivitat d’un treballador quan practica esport.