SOSTENIBILITAT

Córrer amb els companys de feina, de les causes solidàries a la construcció d’equips

Temps de Lectura: 5 minutos

Córrer amb els companys de feina, de les causes solidàries a la construcció d’equips
Avatar

CaixaBank

29 Maig, 2019


Esport, salut i treball. Les empreses espanyoles aposten cada vegada més per oferir als seus empleats la possibilitat de practicar alguna activitat física compartida dins o fora de l’horari laboral.

Aquestes iniciatives milloren la salut dels empleats, però també serveixen per establir un tipus de llaços entre les persones que només es creen quan es fa conjuntament una activitat amb la finalitat d’aconseguir un objectiu comú. A més, aquestes pràctiques proporcionen als treballadors la possibilitat de relacionar-se en un context més informal i distès, fomentant així un sentiment de pertinença a l’empresa.

Entre aquestes activitats compartides, el running destaca com una de les més habituals per dues raons: no cal un espai específic per practicar-lo i el material bàsic per al seu desenvolupament és mínim. A més, resulta idoni també pels valors que promou: l’esforç, la perseverança i l’afany de superació personal que es troben en l’ADN de moltes companyies.

La idea d’unir esport amb empresa va sorgir als Estats Units i és relativament recent. A poc a poc s’ha anat convertint en un dels binomis més característics d’un país on la filosofia Great Place to Work està molt arrelada. Segons un estudi de la Universitat de Harvard, la inversió de les empreses en activitats esportives compartides per als seus empleats té un clar retorn en dues àrees fonamentals com són la reducció dels costos mèdics (per cada dòlar gastat s’estima que l’empresa n’estalvia 3,27) i la reducció de l’absentisme laboral.

A Espanya, conciliar la pràctica de l’esport amb la vida laboral segueix sent poc habitual. Segons un estudi realitzat per Vivaz-Línea Directa Aseguradora sobre el sedentarisme al nostre país, el 60 % dels espanyols entre 18 i 65 anys admet no practicar esport amb regularitat. D’entre ells, el 23 % no fa cap activitat física. La falta de motivació i l’alta càrrega de treball són les excuses més habituals esgrimides pels enquestats per justificar aquesta actitud.

L’esport ajuda a les persones a gestionar millor les càrregues de treball, a manejar l’estrès i a reforçar la confiança en si mateixes. Beneficis, tots ells, que fan millorar la productivitat d’un treballador quan practica esport.

Clubs de running: solidaritat i construcció d’equips

Algunes empreses han creat clubs de running per fomentar la carrera entre els seus empleats. Els treballadors poden inscriure-s’hi i aconseguir una sèrie d’avantatges. Els clubs ofereixen rutines d’entrenament (en molts d’ells es proposen dos torns per córrer: al migdia i en finalitzar la jornada laboral) i altres serveis com entrenadors, consells de nutrició i descomptes en la compra de materials. També ofereixen un accés més econòmic a determinades instal·lacions esportives. Els caps de setmana, els corredors d’aquests clubs tenen la possibilitat de participar conjuntament en competicions com, per exemple, la Carrera de las Empresas de Madrid, entre d’altres.

Però no totes les iniciatives relacionades amb el running laboral corren a compte de l’empresari. Moltes vegades són els treballadors els que creen grups per practicar esport quan finalitzen la seva jornada laboral. La responsabilitat personal que causa formar part d’un d’aquests equips els fa més disciplinats i compromesos. Alguns d’aquests grups informals sorgeixen per recaptar diners i donar visibilitat social a favor d’algunes causes solidàries.

El running també és el protagonista de les activitats de construcció d’equips de les empreses. Es tracta d’experiències que tenen com a objectiu estrènyer els vincles entre els treballadors. Aquestes activitats s’organitzen fora de l’entorn laboral habitual i ajuden els membres d’una companyia a establir relacions i sinergies que després els ajudaran a millorar el seu rendiment dins l’empresa i el seu sentiment de pertinença al grup.

Algunes accions especialment interessants fusionen els conceptes de solidaritat, compromís social i construcció d’equips. És el cas de l’anomenat Challenge Interempresas, que organitza des de fa 7 anys l’ONG Acción contra el Hambre amb la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa”. La iniciativa té com a objectiu lluitar contra la desnutrició infantil en l’àmbit mundial incentivant la col·laboració entre les persones i fomentant la salut i l’esport. Quan participa en aquesta construcció d’equips en forma de competició, cada empresa entrega 10 euros a l’ONG per cada quilòmetre recorregut i per cadascun dels treballadors que s’hi inscriuen. Aquesta petita aportació fa possible que un nen amb desnutrició aguda rebi 10 dies de tractament nutricional terapèutic. El Challenge recorre puntualment diverses ciutats de la península com Barcelona, València o Madrid.

Mitjançant el suport a moltes altres carreres populars d’aquest tipus, CaixaBank també genera entre els seus empleats un sentiment de pertinença i fomenta hàbits saludables. Més d’11.000 treballadors s’han inscrit en el programa #RunnersCaixaBank i l’entitat ha patrocinat 47 carreres populars d’aquest tipus a Espanya durant 2018, sempre en col·laboració amb el territori d’influència.

Accepto les condicions d'ús.