ECONOMIA

Descobreix les claus de la millora del consum de les llars a Espanya

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

21 Juliol, 2014


Augmenta el consum de les llars espanyoles

Són molts els analistes que han mostrat la seva sorpresa durant els últims mesos per la reactivació que s’està produint en l’economia espanyola. S’esperava que la recuperació vingués de la demanda externa, com efectivament ha passat, però la sorpresa ha estat l’empenta del mercat intern.

Així es pot veure a l’últim informe mensual elaborat per ”la Caixa” Research, en què s’analitzen, entre altres temes, els factors principals que han impulsat aquesta reactivació econòmica i els reptes a què ens enfrontem en els propers anys.


Protagonisme de la compra d’automòbils

Entre el tercer trimestre de 2013 i el primer trimestre de 2014, el consum de les llars espanyoles va créixer a un ritme del 0,5% intertrimestral, una xifra superior al -0,3% que es va registrar entre 2007 i 2012. Aquesta recuperació del mercat intern està íntimament lligada a una considerable millora del consum de béns duradors.

I què és el que ha motivat aquest increment? La compra d’automòbils és el principal responsable. Durant els primers sis mesos de 2014 es van vendre 225.000 turismes a particulars, un creixement del 23% respecte a 2013. Això s’explica principalment per dos factors:

  1. L’aprovació per part del govern del Pla PIVE 6, amb una dotació de 175 milions d’euros.
  2. La contínua millora de la confiança del consumidor.

Les dades recents de consum intern són especialment encoratjadores, però no podem oblidar que part de la millora de l’històric superàvit del 0,7% del PIB amb què va tancar 2013 el saldo per compte corrent va ser fruit de la caiguda de la demanda interna. Això ens recorda la importància que segueix tenint per a l’economia espanyola que els seus agents no desisteixin en l’obstinació de guanyar competitivitat.

Si estàs interessat a conèixer més dades sobre aquest tema, et convidem a llegir l’últim número de l’informe mensual de ”la Caixa” Research.

També pots seguir-nos a Twitter a través de @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari