ECONOMIA

Estiu Jove: descomptes en desplaçaments per a joves de 18 a 30 anys

Temps de Lectura: 4 minuts

Estiu Jove: descomptes en desplaçaments per a joves de 18 a 30 anys
Avatar

CaixaBank

15 Juliol, 2024


No és imprescindible viatjar per passar un estiu inoblidable i ple d’experiències, però la veritat és que ajuda.

Els joves ho tenen més fàcil que mai: fins al 30 de setembre d’aquest any, podran desplaçar-se amb tren i autobús amb descomptes de fins al 90 % en els bitllets.

Accedir a aquests descomptes és molt senzill: només cal apuntar-se a la iniciativa Estiu Jove, que el Govern ha renovat per a aquest estiu.

En aquest article, t’expliquem:

Qui pot apuntar-se a Estiu Jove?

Els joves de 18 a 30 anys de nacionalitat espanyola o estrangers amb residència legal a Espanya poden accedir als descomptes d’Estiu Jove.

Això significa que, si no compleixes els 18 anys abans del 30 de setembre, ja no pots viatjar amb descompte? No necessàriament: l’oferta és per a nascuts entre l’1 de gener de 1994 i el 31 de desembre de 2006.

Això sí: si fas 31 anys durant el 2024, no podràs optar als descomptes.

Quins descomptes en transports ofereix Estiu Jove?

Es tracta de descomptes en transports públics dirigits a joves per desplaçar-se tant per Espanya com per altres punts del continent.

Efectivament, això suposa que també l’Interrail, el bitllet que permet circular amb tren per gairebé tot Europa, es pot comprar amb una rebaixa important.

Concretament, els descomptes en transports que ofereix el programa són els següents:

  • 90 % de descompte: per a trens de mitjana distància convencional, trens d’amplada mètrica i línies d’autobús estatals.
  • 50 % de descompte: Interrail i trens Avant. També per a alta velocitat i llarga distància convencional, però en aquest cas amb un màxim de 30 euros per bitllet.

Es poden aplicar descomptes tant a bitllets senzills com d’anada i tornada. En el cas de l’Interrail, la rebaixa s’obté en els passis Global Pass flexible per viatjar 10 dies en dos mesos que siguin comercialitzats per Renfe.

Com s'accedeix als descomptes en desplaçaments?

És molt senzill: només cal registrar-se a la pàgina web https://veranojoven.transports.gob.es.

Els beneficiaris poden utilitzar el sistema Cl@ve o, simplement, emplenar un formulari amb dades personals com el nom complet, DNI o NIE, la data de naixement, el municipi de residència i dades de contacte.

El registre és gratuït i no es cobra cap fiança. Les empreses que venen els bitllets sí que poden cobrar despeses de gestió, que mai no podran superar un euro per cada títol de viatge emès.

Després del registre, el sistema atorga un codi que s’haurà de proporcionar a l’empresa operadora per adquirir els bitllets amb tren i autobús amb descompte.

Hi ha alguna restricció per accedir als descomptes?

Sí, hi ha algunes restriccions importants que cal tenir en compte:

1.- Registrar-se amb antelació: com a mínim, s’ha d’efectuar el registre 24 hores abans de comprar el primer bitllet de transport amb descompte. Aquest marge és per donar temps a comprovar que el beneficiari compleix els requisits. També és necessari presentar el DNI o el NIE quan es viatgi.

2.- Límits en la compra de bitllets amb descompte en transports: no es poden reservar viatges en la mateixa empresa concessionària de més d’un viatge per sentit per a un mateix origen-destí i durant el mateix dia, llevat que s’anul·li prèviament la reserva.

Sí que es podrà viatjar dues vegades durant el mateix dia amb el mateix origen-destí, però el segon trajecte no es podrà reservar fins que s’hagi fet el primer.

3.- El codi és personal i intransferible: una persona diferent de l’usuari registrat no podrà utilitzar el codi per obtenir descomptes. Això es considera un ús indegut.

4.- Cancel·lar a temps: si finalment no es pot viatjar, s’ha de cancel·lar el bitllet com a mínim 24 hores abans, o menys si així ho estipula l’empresa corresponent. No fer-ho es considera també ús indegut. Hi ha alguna excepció, com ara els trajectes d’autobús de curta durada i lligats sobretot a mobilitat obligada.

Si el beneficiari acumula més de sis usos indeguts, el Ministeri de Transports pot retirar el seu codi per accedir als descomptes. Tampoc no podrà tornar a registrar-se en el programa.

En el cas d’ús fraudulent del codi de descompte, es poden aplicar sancions de fins a 750 euros en el transport ferroviari i de fins a 200 amb autobús.

Accepto les condicions d'ús.