ECONOMIA

Com consultar la teva informació fiscal per preparar la renda 2024

Temps de Lectura: 4 minuts

Com consultar la teva informació fiscal per preparar la renda 2024
Avatar

Pedro Rodríguez Mateo

Asesoría Fiscal CaixaBank

18 Març, 2024


El dia 3 d’abril comença el termini per presentar la declaració de la renda, que s’estendrà fins al dia 1 de juliol.

Tanmateix, les dades que té l’Agència Tributària sobre cada contribuent es podran consultar amb anterioritat. Concretament, des del dia 19 de març: serà a partir de llavors que es podrà accedir a la informació fiscal que té Hisenda, corresponent a l’exercici 2023.

Aquesta informació que els contribuents podran consultar és la que farà servir l’Agència Tributària per elaborar l’esborrany de la declaració.

Com accedir a les dades fiscals que té Hisenda

Accedir a la informació fiscal que té la Hisenda tributària sobre cada contribuent és tan senzill com anar a la seva seu electrònica o instal·lar l’aplicació mòbil per a dispositius Android o iOs. Abans d’això, hauràs de disposar d’una clau vàlida. que et permetrà fer tràmits amb l’Agència Tributària.

Hi ha diversos mitjans d’autenticació que podràs fer servir no només per accedir a les teves dades fiscals, sinó també per presentar, posteriorment, la declaració de la renda i accedir a altres serveis:

Sistema Cl@ve

Aquest és un mètode d’identificació, autenticació i signatura electrònica comuna per a tota l’Administració estatal. El sistema Cl@ve permet als ciutadans relacionar-se electrònicament amb els serveis públics a través d’una plataforma comuna.

El sistema Cl@ve és comú per a tota l'Administració estatal

Es pot sol·licitar el registre en el sistema per internet, mitjançant una carta d’invitació, videotrucada o des de l’app Cl@ve.

Certificat electrònic FNMT

Aquesta credencial és una signatura digital que es pot instal·lar al navegador. Permet fer gestions des de l’ordinador, el telèfon mòbil o una tauleta a la seu electrònica de l’Agència Tributària i altres organismes que els admeten. És necessari sol·licitar-lo a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT).

DNI electrònic

Per fer servir els certificats que conté el DNI electrònic, és necessari tenir un dispositiu que permeti llegir-ne el xip i el PIN corresponent. En el cas del DNI 3.0., es pot fer servir, per llegir el xip, la mateixa connexió NFC de l’smartphone que se sol utilitzar per fer pagaments amb el mòbil.

Número de referència

Si no tens cap dels certificats anteriors, pots consultar la informació fiscal que té Hisenda mitjançant un número de referència que ja pots sol·licitar a través del web de l’Agència Tributària.

Per obtenir-la, cal introduir el teu DNI o NIE, a més d’altres informacions com la data de validesa o el número de suport i l’import de la casella 505 de la declaració de la renda de l’exercici 2022, que és la que es presentava el 2023.

Es pot sol·licitar el número de referència a l'Agència Tributària

Llavors, el sistema et donarà una referència de sis dígits que podràs utilitzar per consultar les teves dades fiscals i, si la guardes, per fer altres gestions posteriorment.

Si no vas presentar declaració l’any passat o l’import de la casella 505 va ser zero, en lloc d’això, podràs indicar les últimes cinc posicions de l’IBAN d’un compte bancari del qual fossis titular el 2023 i que li consti a l’Agència Tributària.

Quines dades podràs consultar

Un cop que hagis accedit al tràmit “Dades fiscals” de la seu electrònica de l’Agència Tributària, podràs consultar la informació següent:

Domicili fiscal i dades personals

El primer que et demanarà el sistema és que confirmis la informació que l’Agència Tributària té sobre la teva identitat i el teu domicili fiscal. Aquí veuràs dades com el teu nom i cognoms, NIF o NIE, l’adreça del teu domicili habitual i la seva referència cadastral.

Dades fiscals

Un cop confirmades o modificades les dades anteriors, podràs veure la informació fiscal corresponent a l’exercici 2023 que li consta a l’Agència Tributària.

Els rendiments del treball i/o activitats econòmiques, els rendiments de comptes bancaris, amortització de béns immobles, ingressos per lloguers, cotitzacions, informació sobre préstecs…

En funció del teu perfil com a contribuent i la informació que s’hagi transmès a l’Agència Tributària, hi trobaràs unes dades fiscals o unes altres.

Recorda que, a partir d’aquest any, Hisenda també pot tenir informació sobre les teves vendes i lloguers a través de plataformes com Wallapop o Airbnb. Aquestes empreses han d’informar sobre venedors que hagin fet més de 30 transaccions en un any o obtingut més de 2.000 euros en vendes.

Tota aquesta informació fiscal, que es podrà consultar des del 19 de març, conté dades importants que convé revisar: és responsabilitat del contribuent corregir-les si hi ha algun error o no estan actualitzades.

El mateix passa amb l’esborrany de la declaració de la renda que fa Hisenda. Si és incomplet, el contribuent és responsable d’introduir les modificacions que calguin i completar la informació. No n’hi ha prou de confirmar-ho i presentar-ho tal com ho ha elaborat l’Agència Tributària, si hi ha algun error. En aquest cas, podria ocasionar una sanció posterior.

Accepto les condicions d'ús.