INNOVACIÓ

La signatura digital, la clau de la banca sense contacte

Temps de Lectura: 5 minutos

La signatura digital, la clau de la banca sense contacte
Avatar

CaixaBank

20 Octubre, 2020


Un dels grans avantatges de la digitalització de les nostres vides és l’enorme quantitat de paper que estalviem, però no només això. Resulta que traslladar tota mena de tràmits al món virtual també ha resultat ser una benedicció, donades les circumstàncies actuals. Reduir el contacte físic al mínim per efectuar-los ajuda de manera eficaç a contenir la transmissió del coronavirus. Aquesta és, precisament, una de les raons principals per les quals la banca contactless o sense contacte ha resultat de gran ajuda per a milions d’usuaris durant els últims mesos.

Aquesta banca sense contacte forma part d’una tendència molt més gran, la Low Touch Economy o economia de baix contacte. Un concepte que primer va apostar per simplificar processos com la compra en línia o les operacions bancàries a distància i que s’ha accelerat durant la pandèmia per la seva capacitat d’eliminar contactes que puguin propagar-la encara més.

Per donar l’empenta definitiva a aquesta economia de baix contacte, hi ha factors que resulten fonamentals. Un d’aquests és, sens dubte, la seguretat. Operar a distància mitjançant dispositius com ara ordinadors o smartphones ha d’oferir una protecció similar a la que hi hauria si es fes, per exemple, a l’oficina d’un banc.

En aquesta qüestió, la signatura digital ha suposat un gran avenç, i no només per la seva capacitat per augmentar la seguretat quan s’efectuen operacions a distància. També per la seva contribució al desenvolupament d’una banca sense contacte i més inclusiva, capaç d’arribar allà on és l’usuari.

Què és la signatura digital

En parlar de signatures, ens podem imaginar des d’un escriptor del segle d’or rubricant un manuscrit amb una ploma gegantina al gargot que fem amb un bolígraf per confirmar que hem rebut la nostra última compra en línia. Tanmateix, la digitalització ha ampliat notablement aquest concepte.

La signatura digital és una tecnologia que ha arribat per aportar seguretat a les operacions en línia i també per agilitzar-les considerablement. Concretament, amb aquesta expressió ens referim a un mecanisme criptogràfic que serveix per validar l’autenticitat i integritat de diversos elements, com ara missatges, arxius, programari, documents i operacions digitals. Serveix per identificar la persona que emet una determinada informació i certificar que el que es rep no s’ha alterat des que es va emetre.

No s’ha de confondre amb la signatura electrònica, un concepte molt més ampli que inclou la signatura digital, però també altres mecanismes, com fer clic per acceptar els termes i condicions d’un web o introduir un PIN en un caixer automàtic.

Avantatges de la signatura digital

Els beneficis que aporta utilitzar la tecnologia de signatura digital són molt variats. En el cas de les transaccions bancàries, evita als usuaris viatges innecessaris a les oficines i els facilita efectuar operacions siguin on siguin. I no només això: a més, agilitza aquestes operacions, ja que elimina la necessitat d’utilitzar targetes de coordenades per reforçar el procés d’autenticació.

Més enllà de la comoditat i la seguretat, l’ús de la signatura digital en les relacions amb les entitats bancàries és una manera de portar els serveis a qualsevol lloc, cosa que els posa a disposició de més persones. Aquesta és una qüestió clau per a la inclusió financera tant dels ciutadans que viuen en llocs remots com d’altres col·lectius, com les persones amb mobilitat reduïda o la gent gran.

En tots els casos, a més, l’ús de la signatura digital millora la usabilitat de la banca en línia perquè elimina passos innecessaris per autenticar els usuaris. També evita contactes que poden posar en perill la salut de les persones, una qüestió clau.

Més de dos milions de signants digitals

Una bona mostra de la utilitat de les aplicacions de signatura digital és la fita que ha aconseguit CaixaBank aquest mateix estiu: ja són més de dos milions els clients de l’entitat que signen les seves transaccions amb el mòbil a través de l’aplicació CaixaBank Sign.

Es tracta de l’única aplicació del sector financer espanyol desenvolupada específicament per signar transaccions bancàries. Amb aquesta aplicació, els clients de CaixaBank poden operar amb el telèfon mòbil o l’ordinador des de qualsevol lloc, i fer-ho de manera ràpida i segura. De fet, poden efectuar l’operació que vulguin amb un sol clic, ja que substitueix la utilització de claus de la targeta de coordenades.

CaixaBank Sign es pot instal·lar únicament en un dispositiu per usuari i, per aconseguir una identificació segura, se sol·licita l’ús de la clau d’accés a la banca digital. Un cop configurada, permet utilitzar l’aplicació de CaixaBank Now per efectuar transaccions i validar-les de manera més senzilla.

Accepto les condicions d'ús.