ECONOMIA

Com accedir als fons europeus Next Generation

Temps de Lectura: 5 minutos

Com accedir als fons europeus Next Generation
Avatar

CaixaBank

21 Juny, 2021


La definició del pla per a la recepció dels fons europeus Next Generation avança a pas ferm. Tot i que encara hi ha molta incertesa sobre la data en què començaran a arribar els fons, ja s’han publicat algunes convocatòries a les quals les empreses poden optar per desenvolupar projectes que encaixin amb les verticals definides al ‘Pla de recuperació, transformació i resiliència’ (PRTR).

El mes de juny de 2021, s’havien confirmat dos projectes estratègics (PERTE) relacionats amb la indústria de l’automoció verda i connectada i amb el desenvolupament d’un sistema nacional de salut capdavanter. La previsió és que s’obrin quatre PERTE més relacionats amb la indústria aeroespacial, l’agricultura sostenible i eficient, l’espanyol en la intel·ligència artificial i la generació energètica mitjançant hidrogen verd.

Les empreses amb plans que encaixin en aquestes línies i desitgin optar als fons europeus han de tenir en compte que, per elevar la probabilitat de rebre’ls, els seus projectes han d’intentar complir una sèrie de condicions:

– Presentar un projecte de finançament público-privat.

– Pla alineat als quatre eixos estratègics del PRTR.

– Capacitat tractora per a pimes, negocis i autònoms.

– Projecte d’impacte d’àmbit nacional o que afecti diverses comunitats autònomes.

– Clar benefici sectorial i no solament individual.

– Caràcter innovador.

– Participació de diverses empreses o sectors.

– Capacitat de tracció en termes econòmics i d’ocupació.

Una vegada confirmat que el projecte que l’empresa desitja presentar encaixa amb la convocatòria, és necessari analitzar si els seus termes i condicions la fan convenient per a la mateixa empresa.

En aquest sentit, és important valorar:

– Tipus d’ajudes a les quals es pot optar: subvenció, crèdit o combinació.

– Imports mínims i màxims establerts: dins el rang, si requereix fragmentar o consolidar.

– Agrupacions i abast de la convocatòria: individual, consorci o agrupació amb centres d’R+D.

– Compatibilitat amb altres ajudes: decidir si és viable o si implica cost d’oportunitat.

– Tipus de despeses elegibles: de personal, equipament o col·laboracions externes.

– Temps de recepció dels fons: avenç parcial o total o contra justificació de despeses durant la convocatòria o en finalitzar aquesta.

– Data d’inici del projecte/despesa: projecte ja iniciat o projectes nous.

Quins passos cal fer per participar en una convocatòria?

Amb els passos previs definits, és hora de presentar-se a la convocatòria. Aquests són els punts clau que cal atendre:

1. Comprovar els requisits: l’empresa ha de revisar les bases reguladores del programa de finançament, verificar si hi ha barreres d’accés tècnic a la convocatòria i analitzar si els costos elegibles i el percentatge màxim de finançament cobreixen les seves expectatives.

2. Preparació de la documentació: l’empresa ha de completar la memòria model proporcionada per l’Administració pública detallant, entre altres coses, informació tècnica del projecte, informació administrativa de l’entitat i documentació acreditativa de les actuacions, com ara ofertes o pressupostos.

3. Gestió i tramitació d’ajudes: enviament telemàtic de la sol·licitud. Una vegada presentat l’expedient i fins a la seva revisió per l’avaluador, l’empresa podrà completar-lo amb informació addicional o canvis mitjançant la plataforma de l’Administració pública corresponent.

4. Justificació del bon ús de l’ajuda rebuda: completat el projecte, s’ha de justificar la realització de l’actuació segons els objectius establerts. En alguns casos se sol·licitarà un informe d’auditor extern per acreditar les despeses de personal involucrades en el projecte.

Si ets una empresa i desitges ampliar informació sobre com accedir als fons europeus, pots visitar l’espai Fons europeus Next Generation a caixabank.cat.

Accepto les condicions d'ús.