Sembla clar que la reducció de l’activitat humana té conseqüències directes sobre el planeta, moltes de les quals són positives. Tanmateix, no hem d’oblidar que la sostenibilitat de la Terra no és només una qüestió de portes enfora. Cuidar-la des de casa també és possible si tenim en compte alguns consells:
– Racionalitzar l’ús d’energia: l’alentiment de l’activitat econòmica en els sectors industrial i de serveis ha suposat un descens en el consum d’energia. En canvi, ha augmentat el consum a les llars, un factor que podem ajudar a controlar amb alguns hàbits com utilitzar bases múltiples per desconnectar diversos aparells alhora, apagar els llums quan no siguin necessaris, aprofitar la llum natural al màxim o racionalitzar l’ús de la climatització.
– Reduir el consum d’aigua: els aqüífers són essencials per a la vida al planeta i també per frenar el canvi climàtic. Per això és tan important que tots col·laborem a l’hora de preservar-los. Fer un consum d’aigua eficient a casa és una manera excel·lent de contribuir a aquesta meta.
Segons l’INE, el consum mitjà d’aigua a les llars és d’uns 136 litres per habitant i dia. Per optimitzar-lo, la Fundació Aquae ofereix alguns consells útils, com tancar les aixetes quan no es facin servir, recollir l’aigua mentre esperem que s’escalfi i reutilitzar-la per regar o fregar el terra, o fer la rentadora i el rentaplats quan estiguin completament plens.
– Reciclar, més important que mai: el reciclatge és una de les pedres angulars de l’economia circular, un canvi de paradigma sobre el qual la Unió Europea vol encarar el desafiament de la sostenibilitat. En aquest sentit, tots hem de contribuir separant els nostres residus i dipositant-los al lloc adequat perquè es puguin reciclar.
En plena pandèmia de coronavirus, a més, aquest costum s’ha convertit en una necessitat. L’augment en l’ús de màscares i guants pot provocar efectes adversos sobre el planeta i la salut si no es gestionen correctament després d’utilitzar-los.
A les llars on hi hagi casos positius de covid-19, s’ha de seguir un procés especial per llençar els residus generats pel malalt, que s’hauran de dipositar tots en una bossa tancada dins el contenidor de rebuig. Si no hi ha casos positius, el reciclatge s’ha de fer normalment. Això sí, s’han de separar les màscares i els guants utilitzats en una bossa de plàstic, que anirà al seu torn dins una segona bossa d’escombraries en un cubell a part dins el domicili. Després, es dipositarà al contenidor de rebuig. Per part seva, els envasos de gel hidroalcohòlic han d’anar al contenidor groc, perquè són de plàstic.
Cuidar el planeta és una tasca que hem de fer cada dia. Aprofitar el confinament per cultivar bons hàbits en aquest sentit no només ens ajudarà a reduir costos per a la nostra butxaca, sinó que també ens permetrà invertir en el futur de casa nostra, la Terra.