La dificultat per accedir a l’habitatge per als joves està portant molts pares a ajudar els seus fills mitjançant la donació en vida, una operació que en els últims anys ha assolit xifres rècord.
Aquest acte té implicacions fiscals diferents tant per a la persona que dona com per a la que rep, les quals convé saber.
La principal diferència entre herència i donació radica en el moment en què es produeix la transmissió del patrimoni.
La donació és un acte que es fa en vida i que permet al donant transferir el seu patrimoni a qui consideri oportú.
Per part seva, l’herència es materialitza després de la defunció del titular dels béns, i aquests passen als seus hereus.
Si decideixes donar un bé, com ara un habitatge, és fonamental seguir una sèrie de passos:
- Assessorament: primer has d’assessorar-te bé per comprendre els costos associats a la donació, tant per a qui la rep com per a qui la fa.
- Formalització en escriptura: encara que no és obligatòria en tots els casos, convé formalitzar sempre la donació mitjançant escriptura pública davant notari. La majoria de les comunitats que ofereixen bonificacions fiscals així ho requereixen.
- Inscripció en el registre de la propietat: en el cas dels béns immobles, cal portar l’escriptura al registre corresponent.
- Liquidació dels impostos corresponents.
Els costos associats a una donació inclouen:
- Impost de successions i donacions: encara que en moltes comunitats autònomes està bonificat o té exempcions, és important comprovar la normativa específica de la comunitat autònoma que s’apliqui en cada cas. Si es donen immobles com un habitatge, l’impost es liquida en la comunitat autònoma en què es trobi el bé.
- Despeses de notaria i del registre de la propietat, si escau.
- IRPF: un aspecte crucial que cal tenir en compte és que, encara que la donació no genera una càrrega en l’IRPF per al receptor, el donant pot haver de declarar un guany patrimonial en la seva declaració de la renda si el bé donat ha augmentat de valor des que el va adquirir. Això és habitual en el cas d’immobles que s’han revalorat des que es van adquirir, mentre que en el cas d’altres béns, com ara vehicles o diners, aquest guany no se sol produir.
- Plusvàlua municipal: en el cas de béns immobles de naturalesa urbana, qui rep la donació ha de liquidar també aquest impost.
L’elecció entre donació en vida o herència no és fàcil i depèn de cada situació particular.
Cal tenir en compte les despeses i els aspectes fiscals, tant els que afecten el donant com els que afecten el donatari.
També convé recordar que les donacions són difícilment reversibles si ens penedim de la nostra decisió. I, per descomptat, cal considerar altres aspectes pràctics, com quan li resultarà més útil la transmissió a qui la rebi o si aquesta pot arribar a perjudicar el donatari en el futur, ja que perdrà el control sobre els béns donats.
Es tracta d’una decisió important que no s’ha de prendre a la lleugera. Per això, és imprescindible assessorar-se de manera adequada abans de prendre-la i reflexionar amb calma.