ECONOMIA

Què passarà amb els tipus d’interès i la inflació el 2024?

Temps de Lectura: 5 minuts

Què passarà amb els tipus d’interès i la inflació el 2024?
Avatar

CaixaBank

17 Gener, 2024


Com es comportarà l’economia d’Espanya el 2024? La inestabilitat del context geopolític i la incertesa sobre quin serà l’impacte real del cicle alcista dels tipus d’interès marcaran en gran manera la resposta. De moment, hom espera que el creixement del PIB sigui inferior al que es va registrar l’any 2023.

Són diversos els factors que caldrà observar el 2024 i que poden influir en la marxa de l’economia espanyola. Alguns dels més importants són els següents:

– Conflictes geopolítics coincidents en el temps, com ara els d’Ucraïna i el del Pròxim Orient, que poden tensar encara més els mercats de l’energia, de les primeres matèries i les cadenes de subministrament globals.

– El comportament dels tipus d’interès i l’impacte de l’últim cicle de pujades, els efectes dels quals triguen a traslladar-se a l’economia.

– L’evolució del consum privat, que podria ser més dinàmic l’any 2024.

– L’evolució de les principals economies de la zona euro, amb males perspectives, i el seu efecte sobre l’economia espanyola.

En qualsevol cas, hom espera un aterratge suau de l’economia mundial que ajudaria a rebaixar la inflació i amb un cost assumible, tant en creixement del PIB com en ocupació.

En aquest sentit, la reactivació de l’activitat a partir de la segona meitat de l’any després d’un primer semestre d’estancament hi ajudaria.

Què passarà amb els tipus d'interès?

En l’apartat de política monetària, hom espera una evolució en un doble vessant. D’una banda, ens trobarem amb la llarga cua de l’impacte que tenen sobre l’economia les pujades dels tipus d’interès que van començar el 2022. Aquest impacte podria assolir el seu màxim, que acostuma a arribar entre un i dos anys després de la pujada, durant la primera meitat del 2024. Si és més important d’allò que hom preveu, podria incidir no tan sols de manera directa sobre la nostra economia, sinó també a través d’un creixement inferior de la zona euro.

D’altra banda, hom espera una baixada dels tipus d’interès gradual a partir de mitjan 2024, més que no pas un enfonsament ràpid. Després d’assolir el seu pic el setembre passat, hom espera que el BCE els mantingui en un nivell semblant fins a mitjan 2024, quan començaria la baixada.

Com es comportarà la inflació?

Encara que es preveu que la inflació continuï llastrant l’evolució de l’activitat, hom espera que ho faci en menor mesura que en els dos darrers anys.

L’augment dels preus de l’energia i dels aliments ja no influirà tant en el preu d’altres productes i no es preveuen efectes de segona ronda importants. Això sí, la modificació de les principals rebaixes fiscals per la guerra d’Ucraïna podria contrarestar aquesta tendència.

Això significa que, encara que s’estima que la inflació nucli (la que exclou energia i aliments) passi de créixer el 4,6 % el 2023 al 3,0 % el 2024, la general anirà molt més a poc a poc.

«En el seu conjunt, preveiem que la inflació general mitjana es mantingui estable el 2024 respecte del 2023 (3,6 % davant 3,5 %), per la qual cosa continuarà pesant sobre la marxa de l’activitat», destaca l’economista de CaixaBank Research Oriol Carreras.

Com evolucionarà l'economia d'Espanya el 2024?

Tenint en compte tots aquests factors, les previsions de CaixaBank Research apunten al fet que l’economia d’Espanya moderarà el seu creixement el 2024 fins a situar-se en l’1,4 %, mentre que la zona de l’euro ho farà al voltant del 0,7 %. «En absència de pertorbacions externes, podríem haver esperat un ritme de creixement pròxim al 2,5 %, gràcies, en part, al suport dels fons europeus», apunta Carreras.

Per a José Ramón Díez, director d’Economies i Mercats Internacionals a CaixaBank Research, «és previsible que es mantinguin inicialment els vents de cara que han debilitat l’economia espanyola durant els darrers mesos, tenint en compte els retards amb què es transmeten les decisions monetàries a l’activitat, les males perspectives per a les principals economies de la zona euro (almenys fins al 2T) i els efectes d’una política fiscal un xic més neutral».

Díez també apunta altres factors positius que poden influir l’any 2024, com ara el bon comportament de la taxa d’estalvi i la renda disponible de les llars el 2023, juntament amb la tracció dels fons europeus sobre l’activitat a Espanya.

Accepto les condicions d'ús.