El Dia d’Internet va començar a celebrar-se l’octubre del 2005, promogut per l’Associació d’Usuaris d’Internet. Amb més de 500 esdeveniments organitzats, la repercussió generada va ser tan gran que es va sol·licitar a l’Assemblea General de les Nacions Unides el reconeixement d’un dia mundial dedicat a Internet. Així es va fer, i des del 2006 es va decidir que el 17 de maig fos a la vegada el Dia Mundial de la Societat de la Informació i el Dia Mundial de les Telecomunicacions. O senzillament, el Dia Mundial d’Internet.
Enguany, l’objectiu del dia és convidar tota la societat a reflexionar sobre com Internet pot contribuir a accelerar la consecució dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU, uns objectius que caps d’Estat i de Govern, i també uns altres alts representants, van adoptar el setembre del 2015 durant la 70a Assemblea General de les Nacions Unides en el marc de l’Agenda 2030, i que aquest 2019 seran el centre de diverses activitats i propostes.
El Comitè d’impuls, integrat per 51 prestigioses organitzacions sense ànim de lucre, és l’encarregat de l’organització de les jornades commemoratives del Dia Mundial d’Internet d’aquest any. Entre les principals activitats, hi destaquen:
- Els XXIV Premis d’Internet, per als quals ja és obert el termini de votació de les candidatures.
- Les activitats per als centres escolars: el certamen «Explica’ns com veus Internet» per als alumnes de primària, una hackató sobre els ODS per als alumnes de secundària i el concurs de fotografia mòbil «La tecnologia en la nostra vida quotidiana» per als de batxillerat.
- L’acte central de la celebració, el mateix dia 17 de maig: una taula de debat al Senat en què diverses personalitats debatran sobre l’impacte d’Internet en els ODS.
I és que «la proposta d’aquesta edició és fer reflexionar la ciutadania i els agents socials sobre com posar la tecnologia al servei de les persones proposant idees i iniciatives alineades amb els ODS», ha declarat Miguel Pérez Subías, president de l’Associació d’Usuaris d’Internet.
Els 17 Objectius per al Desenvolupament Sostenible pretenen ser un instrument universal —i, per tant, aplicable a tots els països del món i actors del planeta (Govern, empresa, societat civil)— per erradicar la pobresa i disminuir les desigualtats i les vulnerabilitats, sota el paradigma d’un desenvolupament humà sostenible.
Comentaris