Durant l’última setmana, l’Institut Nacional d’Estadística ha revisat lleugerament a la baixa el creixement del PIB del primer trimestre de l’any i ha publicat la dada de la inflació de juny, que escala fins al 10,2 %.
Els economistes de CaixaBank Research Nuria Bustamante, Javier Ibáñez d’Aldecoa Fuster y Ricard Murillo analitzen l’actualitat econòmica i financera de la setmana.
L’INE ha publicat la revisió de la dada de creixement del PIB del 1T 2022 que havia avançat el passat 29 d’abril. El creixement del PIB en l’1T ha estat revisat una dècima a la baixa, fins al 0,2 % intertrimestral (6,3 % interanual), i se situa un 3,6 % per sota del nivell precrisi (4T 2019).
D’aquesta manera, es confirma el fort refredament que va patir l’activitat durant el primer trimestre, després del creixement del 2,2 % en el 4T 2021, afectada per la sisena onada de COVID, l’esclat de la guerra a Ucraïna, els problemes de subministrament i l’alça dels preus. [Llegir més]
La inflació general va accelerar fins al 10,2 % el juny (8,7 % el maig), segons l’indicador avançat de l’IPC publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). De confirmar-se, seria el registre més elevat dels últims 37 anys.
La inflació subjacent, per part seva, ha augmentat fins al 5,5 % (4,9 % el maig), el major valor de la sèrie des de 1993. Per bé que la dada d’inflació subjacent amb prou feines ha evolucionat lleument a l’alça, la dada d’inflació general ha suposat una sorpresa significativa respecte a les nostres previsions. [Llegir més]
La inflació a l’eurozona va sorprendre a l’alça al juny i aconsegueix un nou màxim en la sèrie històrica, superior a les previsions de CaixaBank Research i al consens d’analistes. [Llegir més]
La incidència acumulada en la població de més de 60 anys està en augment en totes les comunitats autònomes i se situa en 756 contagis per 100.000 habitants al conjunt d’Espanya.
També s’observen lleus repunts en els indicadors d’ocupació hospitalària, tot i que encara es mantenen en nivells moderats.
Entre els països del nostre entorn, destaca la situació de Portugal, on les taxes de contagi han estat particularment elevades durant l’últim mes i on estan repuntant els indicadors de mortalitat i, en menor mesura, de pressió hospitalària. [Llegir més]
1 de juliol
Portugal: producció industrial (maig)
4 de juliol
Espanya: afiliació a la Seguretat Social i atur registrat (juny)
5 de juliol
Portugal: crèdit de nova concessió (maig)
11 de juliol
Espanya: comptes financers (1T)
Portugal: comerç internacional (maig)
15 de juliol
La Xina: PIB (2T)
21 de juliol
Consell de Govern del Banc Central Europeu
Portugal: crèdit al sector privat no financer (maig)
26 de juliol
Espanya: crèdits, dipòsits i taxa de morositat (maig)
26 – 27 de juliol
Comitè de Mercat Obert de la Fed
28 de juliol
Espanya: enquesta de població activa (2T)
Eurozona: índex de sentiment econòmic (juliol)
EUA : PIB (2T)
29 de juliol
Espanya: avenç del PIB (2T)
Espanya: avenç de l’IPC (juliol)
Espanya: execució pressupostària de l’Estat (juny)
Portugal: avenç del PIB (2T)
Eurozona: PIB (2T)
Eurozona: inflació