ECONOMIA

El PIB del 1T es revisa lleugerament a la baixa i la inflació repunta amb força el juny

Temps de Lectura: 2 minuts

El PIB del 1T es revisa lleugerament a la baixa i la inflació repunta amb força el juny
Avatar

CaixaBank Research

01 Juliol, 2022


Durant l’última setmana, l’Institut Nacional d’Estadística ha revisat lleugerament a la baixa el creixement del PIB del primer trimestre de l’any i ha publicat la dada de la inflació de juny, que escala fins al 10,2 %.

Els economistes de CaixaBank Research Nuria Bustamante, Javier Ibáñez d’Aldecoa Fuster y Ricard Murillo analitzen l’actualitat econòmica i financera de la setmana.

El PIB del 1T 2022 es revisa lleugerament a la baixa

L’INE ha publicat la revisió de la dada de creixement del PIB del 1T 2022 que havia avançat el passat 29 d’abril. El creixement del PIB en l’1T ha estat revisat una dècima a la baixa, fins al 0,2 % intertrimestral (6,3 % interanual), i se situa un 3,6 % per sota del nivell precrisi (4T 2019).

D’aquesta manera, es confirma el fort refredament que va patir l’activitat durant el primer trimestre, després del creixement del 2,2 % en el 4T 2021, afectada per la sisena onada de COVID, l’esclat de la guerra a Ucraïna, els problemes de subministrament i l’alça dels preus. [Llegir més]

La inflació a Espanya repunta amb força el juny

La inflació general va accelerar fins al 10,2 % el juny (8,7 % el maig), segons l’indicador avançat de l’IPC publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). De confirmar-se, seria el registre més elevat dels últims 37 anys.

La inflació subjacent, per part seva, ha augmentat fins al 5,5 % (4,9 % el maig), el major valor de la sèrie des de 1993. Per bé que la dada d’inflació subjacent amb prou feines ha evolucionat lleument a l’alça, la dada d’inflació general ha suposat una sorpresa significativa respecte a les nostres previsions. [Llegir més]

L'energia i els aliments continuen empenyent la inflació a l'alça a l'eurozona

La inflació a l’eurozona va sorprendre a l’alça al juny i aconsegueix un nou màxim en la sèrie històrica, superior a les previsions de CaixaBank Research i al consens d’analistes. [Llegir més]

Creix la incidència de COVID acumulada en totes les comunitats autònomes

La incidència acumulada en la població de més de 60 anys està en augment en totes les comunitats autònomes i se situa en 756 contagis per 100.000 habitants al conjunt d’Espanya.

També s’observen lleus repunts en els indicadors d’ocupació hospitalària, tot i que encara es mantenen en nivells moderats.

Entre els països del nostre entorn, destaca la situació de Portugal, on les taxes de contagi han estat particularment elevades durant l’últim mes i on estan repuntant els indicadors de mortalitat i, en menor mesura, de pressió hospitalària. [Llegir més]

Agenda econòmica del mes de juliol

1 de juliol

Portugal: producció industrial (maig)

4 de juliol

Espanya: afiliació a la Seguretat Social i atur registrat (juny)

5 de juliol

Portugal: crèdit de nova concessió (maig)

11 de juliol

Espanya: comptes financers (1T)

Portugal: comerç internacional (maig)

15 de juliol

La Xina: PIB (2T)

21 de juliol

Consell de Govern del Banc Central Europeu

Portugal: crèdit al sector privat no financer (maig)

26 de juliol

Espanya: crèdits, dipòsits i taxa de morositat (maig)

26 – 27 de juliol

Comitè de Mercat Obert de la Fed

28 de juliol

Espanya: enquesta de població activa (2T)

Eurozona: índex de sentiment econòmic (juliol)

EUA : PIB (2T)

29 de juliol

Espanya: avenç del PIB (2T)

Espanya: avenç de l’IPC (juliol)

Espanya: execució pressupostària de l’Estat (juny)

Portugal: avenç del PIB (2T)

Eurozona: PIB (2T)

Eurozona: inflació

Accepto les condicions d'ús.