ECONOMIA

El sector de l’automòbil accelera

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

16 Setembre, 2014


Utilitaris, tot terrenys o descapotables, no hi ha dubte que el sector de l’automòbil a Espanya va ser pioner en la sortida de la crisi. D’acord amb un article publicat per ”la Caixa” Research, els indicadors apunten que el sector a Espanya “guanya velocitat”. Informació positiva per a un sector clau de l’economia espanyola.

laCaixaResearch_set14_CAT

Els economistes de ”la Caixa” destaquen que, segons les xifres de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC), la indústria va aportar el 6,7% del PIB el 2013, percentatge que augmenta fins al 10% si incloem totes les activitats relacionades amb l’automoció com ara assegurances i distribució.

Pioner de la recuperació

El sector de l’automoció va ser pioner a canalitzar la recuperació de l’activitat, com ho demostra el fet que la taxa de variació interanual d’afiliats a la Seguretat Social en el grup de la fabricació de vehicles ja fos positiva el setembre de 2013, cinc mesos abans en relació amb el total de l’economia.

Amb tot, les xifres i perspectives per al futur són molt positives. Així, l’avenç de la facturació fa mesos que es consolida, primer en la fabricació de vehicles a motor i després en el nombre d’operacions de venda i reparació, de manera que al juny es van assolir taxes de creixement interanual elevades, del 10,5% i del 12,0%, respectivament.

Espanya, líder de la indústria

El 2013, la producció de vehicles va augmentar un 9,3%, vorejant els 2,2 milions d’unitats, cosa que situa Espanya al capdavant del creixement en la fabricació europea. Alemanya i el Regne Unit van avançar amb taxes de l’1%, i França i Itàlia van experimentar forts retrocessos, de l’11,6% i del 2%, respectivament.

Tenint en compte aquestes dades i si continua el ritme, es fabricaran a Espanya 2,4 milions de vehicles el 2014, una xifra superior a la registrada el 2011. Sense oblidar que l’automoció contribueix a l’impuls exportador que ha estimulat la recuperació econòmica espanyola. Des de fa un any, les exportacions d’automòbils han superat amb escreix les del conjunt d’activitats, gràcies entre altres coses a la diversitat de destins i països compradors. El 2013 es van exportar un total d’1,9 milions de vehicles, un 8,7% més que l’any anterior, i es va incrementar el volum cap a nous països com Algèria, els EUA  i Turquia.

Per tot això els economistes de ”la Caixa” Research conclouen que el sector de l’automòbil està accelerant per, esperem, continuar guanyant velocitat.

Et convidem a llegir l’últim número de l’informe mensual de ”la Caixa” Research – setembre 2014.

També pots seguir @laCaixaResearch per estar al dia de l’actualitat econòmica i financera.

Accepto les condicions d'ús.