Però, quins són els veritables origen i motiu d’aquest canvi horari? Els inicis es remunten a la Primera Guerra Mundial. Alemanya va ser el primer país a implantar aquesta mesura per tal de reduir les hores d’il·luminació artificial i així estalviar carbó, que després es podria fer servir per a la guerra. Ben aviat, els països veïns es van sumar a aquesta pràctica. Durant la Segona Guerra Mundial, els Estats Units van fer el mateix i van obligar tots els estats a instaurar el canvi horari per estalviar energía.
Però no va ser fins al 1974, quan es va produir la primera crisi de petroli mundial, que aquest sistema es va popularitzar i es va instaurar de forma definitiva en diversos països industrialitzats, entre els quals Espanya. Aquests es van adonar que si s’avançava una hora el rellotge, s’aprofitava més la llum natural i, per tant, es consumia menys energía.
El cas d’Espanya és diferent, ja que, juntament amb Veneçuela, és l’únic país del món que viu en una hora que no li correspon. El motiu? Durant la Segona Guerra Mundial, Espanya i la resta del continent es van ajustar a l’horari de Berlín. Un cop finalitzat el conflicte, el nostre país, a diferència del Regne Unit i Portugal, no va tornar al fus horari que li corresponia (Greenwich), cosa que fa que visquem avui dia una hora per sobre del que realment ens tocaria per situació geográfica.
Comentaris