T’imagines que hi hagués un llenguatge que et permetés entendre’t pràcticament amb qualsevol persona del planeta? Potser ara mateix estiguis pensant en l’esperanto, aquesta llengua artificial concebuda per unir els pobles sota un idioma comú i que avui lluita per la seva supervivència. Tanmateix, hi ha una altra llengua que utilitzen ciutadans de tot el món i que viu al teu smartphone. Es tracta dels emojis, aquestes icones que t’ajuden cada dia a matisar els teus missatges de text o fins i tot a escriure frases senceres sense ni una sola paraula.
L’ús d’aquestes icones s’ha estès tant que des de l’any 2014 fins i tot hi ha el Dia Mundial de l’Emoji, que és el 17 de juliol. La raó per la qual es va triar aquest dia té a veure amb l’emoji que utilitzaven originalment plataformes com Apple a la icona de la seva aplicació de calendari.
Es tracta d’un llenguatge que s’ha anat enriquint amb el pas del temps. A més de sumar gradualment noves icones, l’ús mateix que en fem va incorporant cada vegada més significat a aquesta nova llengua. Ens ajuden a comunicar conceptes com la tristesa o l’alegria amb molts matisos diferents. També a indicar si el que escrivim s’ha de llegir amb un sentit irònic o a mantenir converses a base de dibuixets. Tot això, sense un diccionari que indiqui el significat exacte de cadascun.
Precisament l’absència de regles gramaticals fa que el significat dels emojis depengui tant de l’ús que en fa l’emissor com del que entén el receptor quan el veu. Resulta que la famosa flamenca de WhatsApp no va ser concebuda originalment com una bailaora, sinó com una ballarina de tango, i les mans amb els palmells juntes no representen una persona resant ni dues mans xocant. Encara que aquesta és la teoria, en realitat es tracta d’una característica més d’un llenguatge, el dels emojis, en el qual qui mana són els seus usuaris.