ECONOMIA

Cellers, papereres i ramaderes: aquestes són les empreses més antigues d’Espanya

Temps de Lectura: 4 minuts

Cellers, papereres i ramaderes: aquestes són les empreses més antigues d’Espanya
Avatar
CaixaBank


No tothom ho sap, però a Espanya hi ha negocis que sumen segles d’existència i continuen funcionant.

En l’era de les startups i els unicorns, és una mica xocant parlar de cooperatives amb 800 anys d’activitat o de cellers del segle XVI.

Tanmateix, n’hi ha i es mereixen un homenatge, així que repassarem algunes de les empreses més antigues d’Espanya que continuen amb la seva activitat avui dia.

Una cooperativa de ramaders, la més antiga

Qui no ha sentit parlar de l’anyell d’Aragó? És una carn de be molt valorada, però no només això: també és la protagonista de la que es considera l’empresa més antiga d’Espanya. Això no és casualitat: els seus orígens estan vinculats a l’antiquíssima activitat ramadera de la transhumància.

Efectivament, la Casa de Ganaderos de Saragossa és una cooperativa que té els orígens en el 1218. Va ser el 18 de maig d’aquell any quan el rei Jaume I d’Aragó va nomenar una Justícia dels Ramaders de Saragossa, a la qual atorgava la jurisdicció i defensa dels drets ramaders del regne.

Al llarg dels segles, aquesta empresa històrica ha adoptat diferents formes, sense deixar d’operar en cap moment. Avui ho fa com a cooperativa, la principal activitat de la qual és la venda de carn de be procedent de les granges dels seus 270 socis.

El paper no passa de moda

En plena era digital sembla que parlar d’empreses papereres és cosa del passat. Tanmateix, hi ha exemples d’autèntica resiliència i adaptació als nous temps en aquesta activitat.

Un d’aquests exemples és el de la paperera Pere Valls, un negoci familiar que té la seu a Sant Pere de Riudebitlles (Barcelona). Té les seves arrels en uns molins paperers construïts a mitjan segle XVI.

La família Valls va començar amb l’activitat de fabricació de paper en un d’ells després de la Guerra de Successió. Nou generacions més tard, encara s’hi dedica i ho fa amb les adaptacions necessàries per a aquests temps, de la reducció de la petjada de carboni de les seves activitats a l’ús de paper reciclat com a primera matèria.

Una altra empresa paperera que suma segles d’existència és J. Vilaseca, també a la província de Barcelona. Fundada el 1714 a Capellades, es dedica a la producció de papers especials, inclosos els que s’utilitzen per fabricar bitllets.

Per part seva, Gomá-Camps, amb seu a la Riba (Tarragona), es dedica actualment a la fabricació de productes de cel·lulosa, encara que també va arrencar al seu dia en un molí paperer construït per la família Camps el 1758. Llavors produïa a mà paper per a documents oficials.

Cellers, una activitat molt antiga

En repassar les empreses més antigues d’Espanya, sempre sorgeix el nom de diversos cellers. Alguns són tan famosos com Raventós Codorníu, un grup que es va originar el 1551 quan Jaume Codorníu va començar amb l’activitat vitivinícola.

Una bona mostra de la capacitat d’adaptació d’aquesta empresa que va camí dels 500 anys és la inclusió recent de Raventós Codorníu entre les empreses B Corp. Aquesta certificació distingeix companyies compromeses amb les qüestions mediambientals i socials.

Juntament amb aquest grup hi ha altres empreses dedicades a la producció vitivinícola amb segles d’experiència.

N’hi ha diversos exemples a Andalusia, com Bodegas Góngora, que funciona des de 1682 i té la seu a Villanueva del Ariscal (Sevilla); Bodegas Alvear, que va arrencar el 1729 quan Diego de Alvear va construir un petit celler a Montilla (Còrdova); o Bodegas Osborne, l’origen de la qual es remunta a 1772, quan es va permetre als cellers de Jerez ocupar-se de tot el cicle del vi, des del cultiu de la vinya i la seva elaboració fins al seu envelliment i venda.

Ganivets i metalls amb molta tradició

La vinculació de les empreses més antigues amb oficis històrics és una cosa natural, per això no és estrany que una altra de les que fa més temps que funcionen a Espanya sigui una ganivetera d’Albacete.

Arcos és una empresa que va arrencar l’activitat el 1734. Va ser llavors quan Juan de Arcos va produir les primeres tisores d’escriptori, que es poden admirar al Museu de la Ganiveteria d’Albacete.

Avui l’empresa dona feina a unes 500 persones i exporta els productes a diferents països, des de ganivets i coberts fins a diferents estris de cuina.

També té relació amb el metall una altra de les empreses més antigues del país: La Farga. Va fer els primers passos el 1808, en un petit taller de fosa del barri de la Barceloneta a la Ciutat Comtal. Actualment es dedica a la recuperació i transformació de coure.

Accepto les condicions d'ús.