INNOVACIÓ

Grans rendibilitats en poc temps? Compte amb l’estafa de les inversions

Temps de Lectura: 3 minuts

Grans rendibilitats en poc temps? Compte amb l’estafa de les inversions
Avatar
Jordi Sánchez Zamorano

Seguridad y Prevención del Fraude CaixaBank


Una persona coneguda et proposa un negoci que et farà guanyar molts diners en poc temps. És ben temptador, oi? Per això l’estafa de les inversions financeres té tant d’èxit: els delinqüents saben com guanyar-se la confiança de la víctima, que acaba entregant-los els diners voluntàriament.

Abans d’entrar a explicar els detalls d’aquest engany, aclarirem alguns conceptes que ens ajudaran a entendre millor com funciona.

Diferències entre estafa i frau

Tot i que frau i estafa s’acostumen a emprar com si fossin sinònims, convé diferenciar-los l’un de l’altre.

En el cas del frau financer, els delinqüents pretenen obtenir, mitjançant l’engany, un benefici econòmic il·legítim a costa d’una víctima sense el seu consentiment. Per exemple, robant-li una targeta bancària i fent compres amb aquesta targeta.

Mentre que, en el cas de les estafes, és la víctima qui lliura, voluntàriament, els seus diners o els seus béns després d’haver estat manipulada o enganyada pels malfactors. Per exemple, a través d’una trucada telefònica la convencen que els faci una transferència de diners amb algun pretext fals.

Què és l'estafa de les inversions financeres

En l’estafa de les inversions financeres és fonamental l’actuació de la víctima; per això, els delinqüents centren els seus esforços a convèncer-la perquè hi participi.

En una de les seves mecàniques més habituals, els delinqüents ofereixen productes financers que tindran suposadament una enorme rendibilitat en un període molt curt de temps.

Per fer-ho, contracten publicitat, creen pàgines web o utilitzen publicacions a les xarxes socials. Fins i tot arriben a usar la imatge de persones famoses per donar-li més credibilitat al ganxo.

En clicar sobre l’oferta, es condueix la víctima fins a un formulari on ha de deixar les seves dades personals. Els delinqüents les usaran per contactar-hi i prometre-li grans guanys si inverteix en determinats actius financers o criptoactius.

Per guanyar-se la confiança de la víctima, li ofereixen fins i tot fer proves mitjançant inversions molt petites, que podrà controlar des de falses pàgines web o aplicacions.

La víctima comprova en el seu perfil que la inversió s’ha sumat al seu compte de la plataforma, tot i que això tampoc no sigui real: només són dades que modifiquen els delinqüents.

Quan torni a entrar a la plataforma al cap de pocs dies, veurà que els diners s’han multiplicat. Just a continuació, els delinqüents li truquen i li proposen fer una inversió més gran.

La víctima entra així en la dinàmica i fa més transaccions, fins que arriba un punt en què els delinqüents li demanen que faci un últim ingrés per recuperar la inversió. Per fer-ho, fan servir diverses excuses com a ganxo. Després d’aquest últim ingrés, els diners i els delinqüents desapareixen.

Aquesta estafa, com tantes altres, intenta convèncer una persona perquè faci una acció que finalment anirà en contra dels seus interessos. Els delinqüents s’han convertit en autèntics experts a l’hora d’estudiar la psicologia de les persones i anticipar els seus comportaments. Per això tenen tant d’èxit.

Sentit comú per no caure en estafes

Evitar caure en estafes com aquesta de les inversions financeres és qüestió de mantenir el cap fred, sobretot quan ens ofereixen grans guanys en poc temps. El primer filtre sempre ha de ser el sentit comú.

El millor en aquests casos és aturar-se a reflexionar sobre l’oferta, cercar informació, verificar i, sobretot, fer les coses amb calma. Al cap i a la fi, les presses són un dels millors aliats dels delinqüents.

Accepto les condicions d'ús.