INNOVACIÓ

Suplantació per veu amb intel·ligència artificial, la nova estafa digital

Temps de Lectura: 5 minutos

Suplantació per veu amb intel·ligència artificial, la nova estafa digital
Avatar

CaixaBank

05 Juliol, 2023


La intel·ligència artificial (IA) està obrint portes a múltiples millores a la nostra vida, però també pot tenir un ús malintencionat. Estan començant a proliferar enganys telefònics a través del clonatge de veus mitjançant una IA i la creació de filtres que emulen una veu determinada.

No estem parlant d’un ús lúdic, com, per exemple, utilitzar un filtre per parlar com un personatge de ficció, sinó imitar la veu d’una persona amb una fi delictiva. Aquest ús ja és una realitat en països com els Estats Units, on es comencen a registrar els primers casos de suplantació de veu per, mitjançant un engany, obtenir diners.

Generalment, l’estafa consisteix a fer-se passar per un familiar en dificultats que sol·licita diners. En algunes ocasions, són uns segrestadors, els que es posen en contacte amb la víctima i l’informen que tenen un familiar segrestat.

Per demostrar-ho, un dels delinqüents utilitza el filtre de veu per suplantar la persona que suposadament està segrestada. La víctima dialoga breument amb el fals segrestat, creient que es tracta de la persona en qüestió. A partir d’aquí, els segrestadors demanen un rescat a canvi de mantenir la persona segrestada fora de perill i alliberar-la.

Els delinqüents també opten per una altra modalitat: es fan passar per advocats que informen la família que un membre està involucrat en un en cas que necessita la seva defensa. Pels seus serveis, reclamen una suma de diners. A través del filtre de veu, els estafadors es fan passar pel familiar necessitat d’un advocat i transmeten la necessitat i urgència del pagament a la família. Però, com es pot clonar la veu d’una persona?

Filtres que clonen la veu gràcies a algoritmes

Els últims avenços en tecnologia han habilitat serveis basats en intel·ligència artificial artificial que generen des d’imatges fins a sons, seguint unes instruccions concretes. D’aquesta manera, hi ha plataformes a les quals pots pujar fragments d’àudio d’una persona parlant i es genera un filtre que clona la veu d’aquesta persona, i coincideix en to, timbre i vibració. Els algoritmes de la plataforma són capaços de detectar i mesurar cada petit paràmetre de la nostra veu i reproduir-lo.

Per aconseguir enregistraments de veu d’una persona, els delinqüents solen recórrer a les xarxes socials: Youtube o TikTok. A més, poden servir de font d’informació perquè els estafadors recullin dades sobre una persona (el seu poder adquisitiu, el seu entorn, les seves activitats, els noms dels familiars i amics, etc.) i utilitzar-los a les converses de l’engany.

Accepto les condicions d'ús.