INNOVACIÓ

TikTok: 6 claus de seguretat per a mares i pares

Temps de Lectura: 3 minuts

TikTok: 6 claus de seguretat per a mares i pares
Avatar

Information Security CaixaBank

28 Juny, 2023


TikTok ha desembarcat als dispositius de mig món amb els seus vídeos curts i el seu format vertical. Aquesta xarxa social d’origen xinès té més de 900 milions d’usuaris actius. Al nostre país es calcula que en té 16,6 milions, dels quals el 70 % tenen entre 12 i 17 anys, segons ‘l’Estudi de xarxes socials 2023’ de iabspain.

Per això, és important que pares, mares i tutors vetllin per la seguretat i el benestar dels menors mentre consumeixen els continguts i interactuen en plataformes com aquesta. Per facilitar aquesta missió, et donem sis claus essencials.

1. Ensenya'ls a utilitzar les xarxes

Igual que intentem ensenyar els nostres fills com comportar-se en determinats entorns (col·legi, parc, reunions familiars o consulta del metge), hem de guiar-los perquè entenguin les xarxes socials i en facin un ús responsable i saludable.

Fer-los entendre els riscos de les xarxes, la naturalesa dels continguts i les conseqüències de les seves accions és un primer pas perquè interioritzin les regles del joc; en aquest cas, de TikTok. D’aquesta manera, quan estiguin fent servir aquesta xarxa, sabran prendre les millors decisions de manera autònoma.

Cal no oblidar que TikTok no és l’única xarxa social que existeix i que, en el futur, és probable que apareguin noves plataformes. Preparar els menors perquè sàpiguen com utilitzar correctament TikTok és una inversió de futur, perquè el món digital ha vingut per a quedar-se.

2. Recorda'ls les limitacions d'edat

Aquesta xarxa social reuneix tot un seguit de particularitats que els teus fills i tu heu de tenir molt presents.

Menors de 13 anys: no han de tenir accés a TikTok; és a dir, el contingut no està adreçat a aquesta audiència.

Menors de 14 anys: no han de tenir compte d’usuari. La xarxa social pot bloquejar qualsevol usuari que sospiti que no compleix aquest criteri. Un cop el menor gestioni la seva alta, ha d’obtenir l’autorització d’un major d’edat responsable i proporcionar el seu correu electrònic.

Menors de 14 a 18 anys: poden crear el seu compte amb el consentiment d’adults responsables.

3. Vincula el teu compte al dels teus fills

Vigilar l’activitat del menor a TikTok és un repte, tant pel volum de continguts com pels horaris. Per això, la plataforma ofereix als adults responsables la possibilitat de vincular el seu compte de TikTok al dels seus fills. D’aquesta manera, es poden activar ajustos de privacitat i de contingut. Entre altres opcions, figuren les de limitar el temps de visionament de vídeos, tancar la possibilitat de comentaris als vídeos dels menors i desactivar els missatges directes i les cerques.

4. Protegeix la seva privacitat

A l’hora d’interactuar i de crear contingut, cal orientar els joves perquè preservin la seva privacitat. Des de no entaular converses amb desconeguts o no donar dades personals en públic fins a evitar que apareguin en els vídeos detalls sobre la ubicació de l’habitatge, del col·legi o dels llocs que freqüenta el menor.

5. Contactes coneguts i de confiança

També cal guiar els menors quan acceptin seguidors als seus perfils. Cal explicar-los els riscos de mostrar el contingut a persones desconegudes i recomanar-los que els seus contactes siguin persones que coneixen més enllà del món digital i en qui confien, verificant que es tracta d’aquestes persones.

6. La comunicació, indispensable

És un dels consells que TikTok ofereix als pares i les mares a la seva plataforma. Aquestes cinc idees t’ajudaran a millorar la gestió de les xarxes, tant a tu com als teus fills:

  • Estableix normes i ajuda a interioritzar-les. Oferir suport als menors en els seus primers passos a les xarxes consolida la confiança i els ajuda a sentir-se segurs en entorns complexos.
  • Mostra disposició al diàleg. Aconseguir que els joves se sentin recolzats en la seva vida digital i que comptem amb l’interès dels pares és molt important a l’hora de propiciar un entorn favorable al diàleg. Això permetrà que exposin dubtes i temors en el seu camí digital.
  • Abans de res, molta calma. Sigui quin sigui el problema, cal presentar una actitud positiva i de suport al menor.
  • La confiança és una assegurança de vida. És important donar autonomia als adolescents a mesura que demostren la seva sensatesa en l’ús de les xarxes.
  • La privacitat dels adolescents. És molt habitual que els joves no vulguin que els seus pares siguin seguidors seus a les xarxes. Com a tutor, demana ajuda a cosins, nebots o veïns més grans que els teus fills que puguin fer de cuidadors a les xarxes dels usuaris més joves.
Accepto les condicions d'ús.