ECONOMIA

Evita estafes en la loteria de Nadal amb aquests consells

Temps de Lectura: 2 minuts

Evita estafes en la loteria de Nadal amb aquests consells
Avatar

CaixaBank

13 Desembre, 2022


Aquest any, el sorteig de loteria de Nadal repartirà 2.520 milions d’euros en premis, fet que suposa uns 112 milions més que el 2021, quan se’n van sortejar 2.408, segons que informa Europa Press.De mitjana, cada espanyol gastarà uns 69,36 euros en la compra de dècims, un 4,1 % més que l’any anterior.

A l’hora de comprar els dècims, és important prendre tota una sèrie de precaucions per evitar ser víctima d’una estafa:

  • Assegura’t que el web de compra de dècims és legal i està autoritzat. Els dècims han de tenir el logotip, el codi o el segell de l’entitat expenedora (l’administració).
  • Comprova la fiabilitat de les pàgines on vols fer-ne la compra: han de començar per «https» i tenir la icona del cadenat. Això vol dir que disposen del certificat digital reglat que n’acredita l’autenticitat.
  • Quan facis la compra, fixa’t que hi aparegui ben visible l’adreça des de la qual se t’enviarà el dècim, amb les despeses i el termini d’enviament. També t’haurien de demanar l’adreça postal on han de lliurar-te el dècim.
  • Desa els correus electrònics i els comprovants de la transacció.

Si compres el dècim en un establiment de manera presencial, assegura’t que és autèntic a través del segell de l’entitat que l’expèn (administració) i de la frase «Fraccionamiento autorizado por Loterías y Apuestas del Estado».

No caiguis en els intents de pesca o phishing, en què els estafadors suplanten una institució (en aquest cas, Loterías y Apuestas del Estado) i contacten amb tu per SMS, xarxes socials,

Com serà el sorteig

Enguany s’emetran 180 sèries, amb un valor de 3.600 milions d’euros, davant les 172 sèries d’edicions anteriors, sempre amb 100.000 números cadascuna.

Com altres vegades, el primer premi o grossa de Nadal serà de 4 milions d’euros a la sèrie. El segon premi serà d’1,25 milions d’euros a la sèrie, mentre que el tercer serà de 500.000 euros a la sèrie.

L’obra escollida per il·lustrar el dècim del 2022 és La Verge amb el Nen a la glòria, del pintor barroc Carlo Maratti, que es pot contemplar al Museu del Prado.

Castella i Lleó, la comunitat que més gastarà en loteria de Nadal

Segons la xifra de consignació per habitant de la Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), recollida per Europa Press, Castella i Lleó serà la comunitat autònoma que gastarà més diners en loteria de Nadal, amb una mitjana de 109,62 euros per habitant. Ceuta se situa a la cua de la despesa, amb 16,03 euros de mitjana per habitant.

Loterías y Apuestas del Estado confia que les xifres de venda es mantinguin en la mateixa línia de l’any passat, quan la previsió es va establir en 3.440 milions d’euros.

Accepto les condicions d'ús.