ECONOMIA

Estats Units: el lideratge necessari

Temps de Lectura: 5 minutos

Avatar

CaixaBank

29 Octubre, 2012


Cinc anys després de l’inici de la Gran Recessió, l’economia mundial no ha recuperat el ritme d’avanç registrat en anys anteriors. La recuperació presenta fragilitats evidents i és més lenta que en altres episodis de crisi. Però alguna cosa no ha canviat: el paper decisiu dels Estats Units en el concert econòmic mundial.

Malgrat l’auge extraordinari dels països emergents, no hi ha dubte que el país nord-americà continua sent la primera locomotora i que, sense la seva empenta, no és possible tancar l’episodi de la crisi. Per això són importants, tant el resultat de les eleccions presidencials que se celebraran el novembre com l’actuació decisiva de la Reserva Federal.

Amb el problema del dèficit a sobre de la taula, l’actual president opta per apujar impostos. El candidat, per reduir la despesa. Dos models diferents d’una política fiscal que afecta a qüestions com ara la dimensió de l’administració pública, la composició de la despesa o el mix d’impostos a aplicar.

Informe Octubre 2012

Atesa la impossibilitat de reduir més els tipus d’interès, la Reserva Federal accentua la utilització d’una política monetària amb instruments no convencionals, entre les quals destaquen els programes de compra d’actius. Aquestes accions procuren relaxar les condicions financeres per estimular la demanda, i amb això, el creixement econòmic i l’ocupació.

Però la qüestió és fins a quin punt les actuals polítiques monetària i fiscal, i les noves propostes acabaran per estimular l’economia. Si bé el camí recorregut fins ara probablement ha evitat una recaiguda de l’activitat, la primera economia mundial necessita canvis decisius que estimulin un repunt sostingut.

Pots descarregar l’informe mensual sencer. Núm.361 (pdf, 2,3MB)

Accepto les condicions d'ús.

Comentaris

Enviar comentari