Hi ha molt poques coses que facin volar més la nostra imaginació que els robots. Quan hi pensem, somiem amb un futur en què les màquines faran tota la feina i els humans podrem dedicar-nos a viure la vida. Tanmateix, els robots no són una cosa del futur. Ja són aquí, entre nosaltres. Els cotxes ja condueixen sols i fins i tot tenim assistents virtuals que responen a gairebé totes les nostres preguntes. La intel·ligència artificial (IA) està en plena ebullició i hi ha una qüestió que cada cop preocupa més experts d’arreu del món: la seva ètica.
Pensem per un moment en un cotxe autònom. Els seus algoritmes han estat dissenyats per salvaguardar les vides humanes. Tanmateix, en una situació en què estiguin en risc diverses vides i que no pugui salvar-les totes, quin triarà? I en què es basarà per prendre aquesta decisió?
Prestem ara atenció als assistents virtuals, cada cop més habituals a les nostres llars. Més enllà d’enregistrar i de processar converses privades que poden contenir material sensible, fins i tot són capaços de detectar el nostre estat d’ànim o de salut simplement amb sentir-nos parlar. Quines conseqüències podria tenir per als sistemes democràtics que un seguit d’empreses acumuli tota aquesta quantitat d’informació?
Aquestes qüestions i altres són les que es plantegen en l’era de la intel·ligència artificial. Per aquest motiu, la Càtedra CaixaBank RSC de l’IESE ha editat un quadern sobre Ètica i intel·ligència artificial. Un camp que, com tants altres, sembla anar per darrere del vertiginós desenvolupament tecnològic.