ECONOMIA

#FinanzasXaFollowers IV: les targetes bancàries

Temps de Lectura: 5 minutos

#FinanzasXaFollowers IV: les targetes bancàries
Avatar

CaixaBank

15 Febrer, 2019


Quins tipus de targeta bancària hi ha? Quina és la diferència entre una targeta de dèbit, una de crèdit o una de prepagament? El quart capítol de “Finances per a followers“, el projecte de CaixaBank per explicar de manera comprensible els conceptes financers amb què ens trobem dia a dia, tracta sobre aquestes i altres qüestions, aquesta vegada amb la participació del periodista i influencer Julen Hernández.

Targetes de prepagament

Cercant la participació dels usuaris, el presentador de la sèrie Javier Muñiz inicia el vídeo amb una enquesta duta a terme a Twitter: Quina és la principal característica d’una targeta de prepagament? I la veritat és que els internautes no van desencaminats: un 74% afirma que és una targeta que s’ha de recarregar abans.

En efecte, les targetes de prepagament (o targetes moneder) permeten fer pagaments i treure diners del caixer, generalment d’imports petits, fins al valor que prèviament s’hagi “carregat” a la targeta. Un cop esgotat el saldo, es poden tornar a carregar, per la qual cosa són unes targetes molt útils per limitar les nostres despeses.

Targetes de dèbit

Amb una targeta de dèbit, en canvi, “pots pagar o treure diners sempre que tinguis saldo al compte”, explica Javier Muñiz. En general, si no tenim diners al compte, no podrem pagar amb la targeta ni treure diners del caixer. D’aquesta manera, amb una targeta de dèbit, mai no gastarem més del que tenim al compte.

Totes les operacions que es fan es registren automàticament al compte. És a dir, si, per exemple, trec 40 € del caixer, el meu compte tindrà, a l’instant, 40 € menys. O si faig una compra en una botiga i pago 30 € amb la targeta de dèbit, el banc em cobrarà els 30 € del compte al moment.

Targetes de crèdit

Les targetes de crèdit són una altra història: “pots pagar o treure diners del compte encara que no hi tinguis saldo, perquè el banc et dona crèdit, és a dir, et deixa diners”, explica Javier Muñiz. D’aquesta manera, es poden fer compres, però es paguen al començament del mes següent o es fraccionen en diversos terminis.

Aquestes dues maneres de pagar els diners que has gastat amb la targeta de crèdit es denominen pagament mensual per la totalitat (la més senzilla i freqüent, en què no paguem interessos) o pagament ajornat (en què podrem ajornar el pagament i triar quant pagar cada mes). Això sí, en aquest cas haurem de pagar interessos. Els interessos del pagament ajornat i el límit del crèdit disponible consten en el contracte de la targeta, per la qual cosa és important llegir-lo abans de signar-lo.

Targetes revolving

Però les targetes que més sorprenen l’influencer Julen Hernández són les targetes revolving, unes targetes de crèdit en què tots els pagaments s’ajornen de manera automàtica.

En aquest tipus de targetes, l’usuari escull l’import dels terminis mensuals, que pot ser fix o un percentatge del que queda per pagar, cosa que comporta una sèrie d’interessos que s’especifiquen en el contracte de la targeta.

Triar una targeta

Cada targeta té, per tant, característiques diferents, i abans de triar-ne una, haurem de valorar quina ens convé més, tenint en compte l’ús que li donarem i els costos que comporta.

Amb una targeta de dèbit, ens assegurarem que mai no gastarem més diners dels que tenim al compte. Però si ens agrada viatjar, per llogar un cotxe o reservar un hotel, moltes vegades només s’accepten targetes de crèdit. A més, les de crèdit ens poden fer sortir d’un mal pas, per exemple, si et cal fer un pagament urgent i no tens saldo al compte perquè encara no has cobrat la nòmina.

Amb quina targeta et quedes?

“Finances per a followers” tornarà molt aviat amb una nova entrega. Recorda seguir el hashtag #FinanzasXaFollowers i el perfil de CaixaBank a Twitter, @caixabank, per estar informat.

Accepto les condicions d'ús.